Foto: Ricardo Reitmeyer/Shutterstock
De bitcoin koers is in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst in ruim twee jaar tijd op het niveau van 57.000 dollar uitgekomen. Het lijkt erop dat de spot bitcoin-ETF’s deze week weer voor vuurwerk zorgen. Op de achtergrond zien we echter de inflatie opleven, wat een interessante maar ook potentieel gevaarlijke dynamiek oplevert voor bitcoin.
De Amerikaanse inflatie leeft op
De afgelopen weken kwamen zowel de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) als de producentenprijsindex (PPI) hoger binnen dan verwacht.
Dat zorgt ervoor dat de verwachtingen over renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank op de lange baan zijn geschoven. Waar aan het begin van 2024 de eerste renteverlaging nog werd voorspeld voor maart, lijken we nu te moeten wachten op juni of juli.
Inflation resurfacing is a real risk today
ISM services prices has been an accurate leading indicator for inflation
And it has just moved up sharply
This is a trend worth watching pic.twitter.com/4eCnAMp3q5
— Game of Trades (@GameofTrades_) February 26, 2024
Nu de inflatie stijgt is er voor de Amerikaanse centrale bank weinig reden om de rente te verlagen. Des te meer omdat de Amerikaanse economie nog altijd zeer solide oogt.
Gevaarlijk is de bovenstaande grafiek, die laat zien dat de ISM Services Prices Paid (ISMSPP) een leidende indicator was voor de inflatie. De afgelopen maanden zien we precies die inflatiemeter opleven, waardoor het mogelijk is dat de inflatiecijfers volgen.
Moeten we ons opmaken voor een tweede inflatiegolf? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?
De tweede inflatiegolf en bitcoin
In theorie is een tweede inflatiegolf een negatieve ontwikkeling voor de bitcoin koers op de korte termijn. Zoals eerder besproken zorgt dit ervoor dat de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank langer op zich laten wachten.
De hoge rente die de Amerikaanse centrale bank momenteel hanteert is immers bedoeld om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2,0 procent.
Op de lange termijn hoeft dit echter helemaal niet zo negatief te zijn voor bitcoin. Een nieuwe inflatiegolf kan er namelijk ook voor zorgen dat mensen in bitcoin gaan investeren om zichzelf te beschermen tegen die inflatie. Dat zagen we echter niet gebeuren toen de inflatie steeg in 2022.
Een andere reden waarom dit positief voor bitcoin kan zijn, ligt bij de Amerikaanse overheidsschuld. Als de rentes langer op dit hoge niveau blijven, dan moet de Amerikaanse overheid steeds meer rente betalen over zijn schulden.
Door die hoge rentebetalingen nemen de begrotingstekorten toe, waardoor uiteindelijk de schulden verder stijgen. Hierdoor moet Amerika meer schulden op zich nemen en dat gaat natuurlijk ten koste van de waarde van de Amerikaanse dollar.