De afgelopen tijd presteert de bitcoin (BTC) koers goed, ook als je dit meet in de Amerikaanse dollar of in de euro. In zowel de dollar als de euro behaalde de koers begin deze week de hoogste piek sinds december 2021.
Toch is dit nog bescheiden, want in maar liefst 14 andere landen heeft de koers zelfs een nieuwe all-time high bereikt.
Bitcoin koers op nieuw hoogtepunten in 14 landen
De bitcoin koers staat op het moment van schrijven op ruim 47.100 euro en 51.000 Amerikaanse dollar, terwijl de pieken op 20 februari op respectievelijk bijna 49.000 euro en 53.000 dollar stonden. Dat is het hoogste punt sinds december van 2021, slechts een maand nadat de koers zijn all-time high van $69.000 bereikte.
In vergelijking met veel andere landen valt dit echter nog mee. Op sociale mediaplatform X (Twitter) schrijft voormalig Coinbase-CTO Balaji Srinivasan dat de BTC koers in Argentinië, Burundi, Congo, Egypte, Ghana, Japan, Laos, Libanon, Malawi, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Sudan en Turkije al nieuwe hoogtepunten heeft bereikt.
In fourteen countries representing 1B+ people and $7T+ in GDP, Bitcoin is becoming a lifeboat. pic.twitter.com/W2yngQNOrn
— Balaji (@balajis) February 22, 2024
“In 14 verschillende landen met meer dan 1 miljard mensen en een Bruto Binnenlands Product (BBP) van 7 biljoen dollar is bitcoin een reddingsboot,” aldus Srinivasan.
Niet alleen bitcoin records voor derdewereldlanden
Weliswaar zijn dit voornamelijk derdewereldlanden, maar zelfs Japan, een G7-land, staat in het rijtje. Gemeten in de Japanse yen staat de koers op vrijwel hetzelfde niveau als het vorige record in 2021.
Ten opzichte van de Turkse lira (TRY) is de bitcoin koers sinds eind 2022 gestegen met bijna 500%.
In Argentinië is de situatie al helemaal absurd. Daar haalde de koers al in juli 2023 een record als gevolg van de enorme inflatie in het land. Vervolgens kreeg het land in november een nieuwe president, Javier Milei, die een bekende voorstander van crypto is. De koers wist toen letterlijk van de één op de andere dag te verdubbelen.
Vervolgens steeg de koers nóg verder toen Milei bekendmaakte de Argentijnse peso bewust in waarde ging halveren. Hierdoor ontstond zelfs een concreet plan voor een provinciale valuta, die naast de landelijke valuta in omloop gebracht moet worden.