Foto: Alexandru Nika/Shutterstock
De bitcoin (BTC) koers is met meer dan vier procent gestegen in de afgelopen week. Als oorzaak wordt met de vinger gewezen naar verschillende lopende situaties op dit moment. Als hoofdoorzaak ziet het crypto handelsbedrijf QCP Capital een vertraging in de Mt. Gox zaak. De failliete exchange zou miljoenen aan bitcoin distribueren, maar heeft dat naar 2024 verplaatst.
Bitcoin stijgt paar procent na aankondiging uitstel Mt. Gox
Mt. Gox was een enorme crypto exchange die in 2014 failliet ging. Destijds behandelde het bedrijf 70% van alle bitcoin transacties die in de wereld plaatsvonden. Het platform ging failliet door een reeks aan hacks, waar het bedrijf al jarenlang last van had.
De jaren na het faillissement heeft men zich (voornamelijk in Japan) beziggehouden met het terugbetalen van de getroffenen. In 2018 werd er in Japan, waar het bedrijf zijn thuisbasis had, een ‘rehabilitatieplan’ opgezet om schuldeisers terug te betalen. In oktober zouden duizenden bitcoins (die nu nog in bezit zijn van Mt. Gox zijn) worden gedistribueerd.
Echter, dit werd uitgesteld naar 2024. Voor de schuldeisers is dit slecht nieuws, maar de bitcoin industrie heeft er enigszins baat bij. Duizenden bitcoins die weer terug in omloop komen creëren een groot aanbod waardoor de koers daalt. Uiteindelijk zullen de bitcoins (hopelijk) weer in omloop komen, maar voor nu kunnen we genieten van een stijging.
Russische daders reeks crypto hacks aangeklaagd
De daders achter de Mt. Gox hacks, die hebben bijgedragen aan de ondergang van het platform, zijn in juni dit jaar aangeklaagd. Van 2011 tot en met het faillissement van Mt. Gox negen jaar geleden stalen ze bitcoin van de exchange. In totaal gaat het om 647 duizend bitcoins (3,08 procent van de totale bitcoin voorraad) met een huidige waarde van €16,5 miljard.
De verdachten zijn twee Russen, genaamd Alexey Bilyuchenko (43) en Aleksandr Verner (29). Na de buit te hebben verdeeld gingen ze ieder hun eigen weg. Bilyuchenko zette daarna samen met behulp van dit geld en de Rus Alexander Vinnik de beruchte exchange BTC-e op. Van de gestolen tokens gingen minimaal 300.000 BTC naar dit nieuwe bedrijf. BTC-e stond erom bekend miljoenen aan crypto wit te wassen.