Fed hint op renteverlaging, maar arbeidsmarkt blijft sleutelfactor
Foto: Tada Images/Shutterstock
De bitcoin koers dook gisteren weer onder de 60.000 dollar, maar lijkt vooralsnog redelijk goed stand te houden tussen de 58.000 en 60.000 dollar.
Op de achtergrond zien we de macro-economische omstandigheden langzaam verbeteren in het voordeel van de digitale munt. Hoog tijd om daar eens in te duiken.
Macro-economische omstandigheden verbeteren voor bitcoin
Te beginnen met de aankondiging van Jerome Powell – de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank – van afgelopen vrijdag: “De tijd voor een beleidswijziging is gekomen.”
Hiermee doelt hij uiteraard op het verlagen van de rente, omdat de inflatie onderweg is naar de gewenste 2,0%. In de onderstaande tweet deelt Nick Timiraos, journalist voor de Wall Street Journal, de verwachtingen voor de PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve.
Forecasters who map the CPI & PPI into PCE expect a mild print in July, with a core reading (0.15%) that annualizes around 2%
This would lead to a large drop in the 6-month annual rate since the Jan 0.5% m/m print will fall out
The 12-month rate would hold steady around 2.6% pic.twitter.com/lnhKCtigjX
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) August 29, 2024
Hieruit blijkt dat de PCE inflatie voor juli waarschijnlijk behoorlijk mild (lees: laag) binnenkomt. De maandstijging voor de kerninflatie wordt op 0,15% verwacht, wat op jaarbasis een inflatie van ongeveer 2% oplevert.
“Dit zou een grote daling in het 6-maandelijks jaarlijkse inflatiepercentage opleveren, omdat de 0,5% stijging van januari wegvalt. Het 12-maandelijkse percentage blijft stabiel rond de 2,6%.”
Daarmee lijkt de Amerikaanse centrale bank de strijd tegen de inflatie te winnen, wat positief is voor de bitcoin koers. Een belangrijke voorwaarde blijft echter dat de Amerikaanse economie geen recessie krijgt.
De nieuwe PCE-cijfers worden vanmiddag om 14:30 Nederlandse tijd gepubliceerd.
Wat zijn de gevaren voor bitcoin?
Het grote gevaar voor bitcoin is dat de Amerikaanse arbeidsmarkt breekt en dat de markt daardoor alsnog in een recessie belandt. Ook daar heeft Timiraos interessante inzichten over.
Claims for unemployment benefits are holding right around the same levels of one year ago. pic.twitter.com/a2wFIdNyCD
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) August 29, 2024
Als eerste bespreekt hij in de bovenstaande tweet de wekelijkse werkloosheidsclaims, die op hetzelfde niveau liggen als één jaar geleden. Daarmee is er nog geen sprake van een extreme stijging en hoeven we ons niet direct zorgen te maken over een veel hogere werkloosheid.
The Conference Board’s labor market differential (jobs “plentiful” minus jobs “hard to get”) narrowed again and is now at a level last seen in 2017.
Glass half full: This is a historically fine labor market.
Glass half empty: This trend isn’t your friend. pic.twitter.com/wtHfuClBbn— Nick Timiraos (@NickTimiraos) August 29, 2024
Verder is het vertrouwen van de gemiddelde Amerikaan op de banenmarkt momenteel redelijk neutraal. Op basis van historische data kun je daardoor zeggen dat de arbeidsmarkt stabiel is. Aan de andere kant zien we een duidelijke dalende trend.
Zet die trend door? Dan kan dat problemen opleveren. Komt er een einde aan die trend? Dan hoeven we ons geen zorgen te maken. De conclusie is dus vooral dat er momenteel nog niets serieus aan de hand is, maar dat we de data goed in de gaten moeten houden.