Economische signalen wijzen op potentieel gunstig klimaat voor crypto
Foto: gary yim/Shutterstock
Investeerders springen momenteel op zogenoemde junk bonds. Dat zijn obligaties van bedrijven die als “hoog risico” worden gelabeld. Maar waarom is deze ontwikkeling juist bullish voor bitcoin?
Junk bonds populair, bullish voor bitcoin
We zien de laatste tijd steeds meer analisten speculeren over een recessie. De stevige renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank van 18 september was bijvoorbeeld een reden om wat vergelijkingen met 2001 en 2007 van stal te halen.
Nog nooit in de geschiedenis zagen we een eerste renteverlaging van 0,50% zonder dat de Amerikaanse economie in een recessie terechtkwam. De conclusie van veel analisten: een recessie is onvermijdelijk.
Nu zien we echter een signaal dat juist helemaal niet op een recessie wijst. Zogenoemde junk bonds zijn namelijk populair en mensen lenen niet zomaar hun geld aan dit soort bedrijven uit. Dat doe je alleen maar als je vertrouwen hebt in de economie.
Junk bonds, ook wel bekend als hoogrenderende obligaties, zijn schuldbewijzen uitgegeven door bedrijven met een lage kredietwaardigheid. Deze obligaties bieden een hoger rendement, maar brengen ook een groter risico met zich mee.
Het is onwaarschijnlijk dat beleggers junk bonds kopen als ze een recessie verwachten. Het is sowieso opmerkelijk dat er zoveel discussie over een mogelijke recessie is, gezien de economische groei van 3,0% in het afgelopen kwartaal. Daarbij ging het om een reële economische groei, die dus gecorrigeerd is voor de inflatie.
Waarom is dat bullish voor bitcoin?
Deze trend is bullish voor bitcoin, omdat centrale banken nu massaal de rentes verlagen. Als die renteverlagingen gepaard gaan met een sterke economie, dan zorgt dat in theorie voor een stijging van de wereldwijde liquiditeit – de hoeveelheid kapitaal die mondiaal beschikbaar is voor investeringen.
As you may know, we’ve been expecting Global M2 to break higher.
Well, that’s now happened…
We’ve also been keeping a close watch on our GMI Weekly Global Liquidity Index, which focuses on public liquidity – specifically, central bank balance sheets in net liquidity terms.… pic.twitter.com/z1C2vdbL9P— Julien Bittel, CFA (@BittelJulien) September 25, 2024
Een recessie kan echter nog roet in het eten gooien. Zoals gezegd, zijn er steeds meer analisten die zich zorgen maken over een recessie, omdat we die meestal volgt wanneer rentes in een hoog tempo dalen.
Dat is echter hetzelfde als roepen dat de brandweer altijd branden veroorzaakt. De brandweer is er om een brand te blussen, net als dat renteverlagingen er onder andere zijn om de economie te redden bij een recessie.
Centrale banken kunnen de rente ook verlagen om de economische groei te stimuleren. Dit doen ze wanneer ze menen dat de strijd tegen de inflatie gewonnen is om de economie meer ruimte te geven. Deze situatie lijkt zich nu voor te doen, wat suggereert dat een onmiddellijke recessie minder waarschijnlijk is.