Floris Florussen Floris Florussen
3 min. leestijd

‘Bitcoin kan dit jaar nog record verbreken indien dit gebeurt’

Volgens Grayscale Research kan de bitcoin koers dit jaar nog een nieuwe all-time-high halen.

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'Bitcoin kan dit jaar nog record verbreken indien dit gebeurt'

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en de meeste altcoins stabiliseerden halverwege de week na forse dalingen op maandag 5 augustus. Alhoewel de prijzen van grotere altcoins doorgaans een lage correlatie hebben met andere activaklassen, kan volatiliteit op traditionele markten de prijs van cryptocurrency beïnvloeden.

Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom

Oorzaak van de bitcoin & ethereum crash

Naast het crashen van de Japanse aandelenmarkt, waren tegenvallende Amerikaanse werkgelegenheidsgegevens een oorzaak voor de crash op maandag. Het werkloosheidspercentage was gestegen op een manier die een aankomende recessie signaleert. De vrees voor een recessie droeg bij aan zwakkere prestaties van aandelen en cryptocurrency. Zowel bitcoin als ethereum (ETH) daalden.

Tijdens vergelijkbare correcties daalde de prijs van ethereum doorgaans ongeveer 1,2 keer zo hard als die van bitcoin. Dit verschil is deze keer veel extremer zichtbaar. De prijs van ethereum daalde sinds het begin van de maand ongeveer 1,8 keer zo hard als die van bitcoin.

Advertentie

Bitcoin naar hoogtepunt

Als de Amerikaanse economie een recessie vermijdt verwacht Grayscale Research dat de prijzen zullen herstellen en dat Bitcoin later dit jaar zijn recordprijs opnieuw zal testen. 

Echter, zelfs in een zwakkere economische omgeving heeft Grayscale Research redenen om te geloven dat prijzen niet zo ver zullen dalen als in eerdere Bitcoin-cycles. Zo zal een stabiele vraag naar de nieuwe in de VS genoteerde exchange-traded products (ETP’s) bijdragen aan het voorkomen van diepe terugvallen.

Ook een gebrek aan verstrekte leningen door gecentraliseerde financiële instellingen tijdens deze cyclus en de relatief matige prestatie van altcoins sinds het begin van het jaar, voorkomen een diepe correctie. Verschuivingen in het Amerikaanse politieke landschap rond de crypto-industrie kunnen het risico ook beperken.  

China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod
China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod

Financiële markten komen tot rust

De bredere financiële markten kwamen de afgelopen week tot rust. Misschien wel het meest opvallend is dat de VIX-index, een maatstaf voor de volatiliteit van Amerikaanse aandelen, op donderdag sloot op 26% nadat deze op maandag een hoogtepunt van meer dan 60% bereikte.

Wat betreft economische gegevens zullen het consumentenprijsindex rapport en het volgende werkgelegenheidsrapport invloed hebben op de prijzen. De Federal Reserve lijkt zeer waarschijnlijk de rente te verlagen tijdens de vergadering van 18 september maar markten zijn meer gericht op hoe het beleid hierna eruit zal zien.

Kortetermijnrisico voor crypto investeerders

Onzekerheid over de economische vooruitzichten moeten als een kortetermijnrisico voor crypto-investeerders worden beschouwd. Tegelijkertijd gelooft Grayscale Research dat de Amerikaanse overheid weinig heil ziet in een recessie, en verwacht dat beleidsmakers de geldpersen zullen aanzetten bij de eerste tekenen van problemen. Dit is een van de redenen waarom sommige investeerders ervoor kiezen om in Bitcoin te investeren. Een periode van economische zwakte zou daarom de lange termijn visie voor Bitcoin kunnen versterken.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
FBI-Warnung: Nordkoreanische Hacker zielen auf Bitcoin Spot-ETFs in den USA
Russische hackers eisen $75 miljoen in Bitcoin na massale cyberaanval
Advertentie