Foto: Kuba Kwiatkowski / Shutterstock.com
De discussie over wat bitcoin (BTC) precies is gaat al jaren, en deze gaat niet alleen over of het een digitale versie van goud of een betalingsprotocol is. Ook over de financiële kant van de crypto zijn de meningen verdeeld. Gelukkig kun je dit objectief meten doordat er al jaren een open markt voor BTC bestaat. Wetenschappers hebben er onderzoek naar gedaan, en hakken nu voor ééns en altijd de knoop door.
Bitcoin gecorreleerd aan risicovolle activa
Onderzoekers van de Chinese universiteiten Southeast University en East China Normal University hebben eind 2022 onderzocht hoe het precies zit met de correlatie van bitcoin en traditionele financiële activa.
Hieruit blijkt dat de situatie voor bitcoin iets ingewikkelder ligt dan veel mensen vermoedelijk dachten. Het is een stuk volatieler dan de meeste andere traditionele activa, wat betekent dat de correlatie een stuk sterker is op de langere termijn dan op de korte termijn.
Dat is met name belangrijk als je actief handelt in de coin. Want dit kan ertoe leiden dat de bitcoin koers iets anders doet dan wat je zou verwachten op basis van de koersbewegingen van andere activa.
In ieder geval is er over het algemeen een positieve correlatie tussen risicovolle activa zoals technologie-aandelen. Dat suggereert dat het, zeker op de kortere termijn, juist niet een soort ‘veilige haven’ is voor investeerders in risicovollere activa zoals veel aandelen.
Als er zich heftige gebeurtenissen voordoen wordt de correlatie tussen bitcoin en andere risicovolle activa bovendien groter. Dat zagen we bijvoorbeeld in maart van 2020.
Wel betekent de positieve correlatie met deze andere activa dat de coin in waarde kan stijgen als de dollar in waarde daalt. Dat is exact wat in 2020 gebeurde. De dollar daalde toen met zo’n 13% ten opzichte van de grootste andere valuta, maar de Amerikaanse aandelenmarkt behaalde een nieuw record.
Is bitcoin een veilige haven?
Volgens de onderzoekers is bitcoin een minder goede manier om je risico te beperken dan goud – in ieder geval wel voor de meeste aandelen uit G7-landen. Ook voor aandelenmarkten van landen als Thailand zou BTC niet de beste keuze zijn, alhoewel goud dat in dat geval ook niet blijkt te zijn. De dollar zou voor Thaise investeerders een stuk veiliger zijn, afgaande op het verleden.
De Verenigde Staten zitten ook in de G7, maar voor de aandelenmarkt van de VS zou bitcoin juist wél een veilige haven zijn. Hetzelfde geldt voor het nut van de crypto bij blootstelling aan Chinese aandelen. Al met al hangt het dus maar net af van hoe je portfolio is opgebouwd. Netto is bitcoin eerder een risicovolle activa dan een veilige activa.
Toch loont het om onderzoeken ook met elkaar te vergelijken. Zo is in het verleden de correlatie met goud bijvoorbeeld ook toegenomen, en sommige analisten verwachten dat bitcoin beter blijft presteren dan traditionele hedges.