Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

‘Bitcoin kan belastingen verlagen’ – Experts over BTC in staatskoffers

‘Bitcoin-reserve kan belasting helpen verlagen’

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
‘Bitcoin kan belastingen verlagen' - Experts over BTC in staatskoffers

Foto: Bitcoin Amsterdam

Bitcoin (BTC) is voor velen van de crypto-liefhebbbers niet meer weg te denken uit de maatschappij. Toch staan meerdere landen en overheden hier nog niet hetzelfde in. Nationale reserves in bitcoin is iets waar slechts een handvol landen over kunnen meepraten.

Op het evenement Bitcoin Amsterdam 2024 was het een hot topic. Sprekers van over heel de wereld gaven hun mening over het starten van een vangnet in de grootste crypto. In dit artikel belichten we die verschillende meningen.

Crypto Rewind: Tesla’s bitcoin-verplaatsing, XRP rechtszaak & meer
Crypto Rewind: Tesla's bitcoin-verplaatsing, XRP rechtszaak & meer

Bitcoin als staatsreserve zal zorgen voor hyperinflatie

Bitcoin wordt steeds vaker genoemd als een potentieel alternatief voor traditionele valuta. Waar centrale banken doorgaans aanhouden om economische stabiliteit te waarborgen, zien sommigen bitcoin als een moderne toevoeging aan deze reserves.

Daarom rijst de vraag: moeten landen en overheden starten met een bitcoin-reserve? Om antwoord te vinden op die vraag gaan we één week terug in de tijd. Bitcoin Amsterdam 2024 kende diverse experts op dit gebied. Eén van hen was Pierre Rochard. Rochard is vicepresident bij Riot Platforms en ziet zichzelf als voorstander van bitcoin-reserves.

Bitcoin als officiële overheidsreserve is iets waar Tom van Lamoen een andere visie op heeft. De leider van de Libertaire Partij zegt dat overheden zo misbruik maken van de crypto. De munt wordt dan immers centraler beheerd, iets wat haaks staat op het decentrale fenomeen van bitcoin:

“Als overheden bitcoin gaan inkopen, betaal je naar mijn mening te veel belasting”, opent Van Lamoen. “Wanneer overheden bitcoin in hun reserve hebben, stimuleert het om meer geld te printen. Hun bitcoin zal dan meer waard worden.”

En dat is uiteraard niet de bedoeling, van een economisch perspectief. Het zal in de ogen van Van Lamoen zorgen voor inflatie, of zelfs hyperinflatie.

Advertentie

Bitcoin kan overheden redden en belasting verlagen, stelt spreker

Het bekendste voorbeeld van een land dat reserve in BTC heeft is El Salvador. Een relatief klein land, zowel geografisch als economisch. De echt grote landen zoals de Verenigde Staten of West-Europese landen blijven nog altijd uit.

Investeerder, ondernemer en marktanalist Willem Middelkoop ziet bitcoin als een verstandige reserve, evenals Rochard. Toch ziet hij het niet snel gebeuren vanwege het feit dat overheden en centrale banken BTC niet kunnen controleren.

Rochard, die de strategische reserve in de vorm van BTC toejuicht, ging in het panel actief in gesprek met Van Lamoen. Rochard is hoopvol over de overheid. Hij denkt dat er dingen niet goed lopen, en dat zij de handvatten nodig hebben om dat tij te kunnen keren. Daar is bitcoin voor nodig:

“Ik zie geen zorg in overheden die bitcoin beheren door het te omarmen. Als we optimistisch zijn over de overheid en het graag verbeterd willen zien, dan is het logisch dat we willen dat de overheid een bitcoin reserve heeft. Dan hebben ze de middelen om te burgers te dienen.”

Vooral op de lange termijn is het goed voor de inwoners van de betreffende landen. Iets dat de argumenten van Van Lamoen tegenspreekt:

“In mijn ogen is het hebben van een strategische reserve (in bitcoin) iets dat kan helpen bij het verlagen van de belasting op de lange termijn, want nu heb je de mogelijkheid om terug te vallen op die reserve.”

Het is onduidelijk wat er nodig is of waar de drempel ligt voor landen om BTC in hun reserve op te nemen. Duidelijk is wel dat er voldoende argumenten voor en tegen zijn. Moet bitcoin decentraal én in de macht van de mensen blijven? Of heeft de overheid het nodig om de staat succesvol te runnen?

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Crypto Ontbijt: Dogecoin ontploft door Musk, XRP rechtszaak nieuws en meer
Crypto Ontbijt: Dogecoin ontploft door Musk, XRP rechtszaak nieuws en meer
Advertentie