Foto: lev radin/Shutterstock
Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, heeft recentelijk weer stof doen opwaaien door zijn uitgesproken kritiek op bitcoin (BTC). Dimon noemde de prominente cryptocurrency een “openbaar gedecentraliseerd Ponzi-schema.” Deze verklaring bouwt verder op zijn eerdere kritiek, waarin hij bitcoin consequent heeft afgedaan als onhaalbaar als valuta en inherent waardeloos.
Kritiek op BTC sinds 2017
Al sinds 2017 is Dimon een vocale criticus van bitcoin. Hij verwierf bekendheid met zijn uitspraak dat bitcoin een “fraude” was die uiteindelijk zou “ontploffen.” Tijdens een recent interview met Bloomberg benadrukte hij opnieuw dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en daarom niet kan functioneren als een levensvatbare valuta. Verder verklaarde hij in een zitting van de Amerikaanse Senaat eind 2023 dat hij, als het aan hem lag, crypto volledig zou verbieden.
Ondanks zijn kritiek op bitcoin, erkent Dimon wel degelijk de potentie van de onderliggende technologie, blockchain. Hij ziet wel waarde in toepassingen zoals smart contracts. Smart contracts zijn zelfuitvoerende contracten op de blockchain die acties automatisch activeren wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dimon gelooft dat dergelijke technologieën waarde kunnen toevoegen in gebieden zoals supply chain management, financiële transacties en eigendomsbeheer.
Verschillen in perceptie jegens crypto
De uitspraken van Jamie Dimon laten de voortdurende verdeeldheid in percepties van bitcoin maar weer eens zien. Terwijl crypto-enthousiastelingen de gedecentraliseerde aard, het potentieel als inflatiebescherming en de rol ervan in een nieuwe financiële sector prijzen, zien tegenstanders de extreme volatiliteit van bitcoin en zijn soortgenoten, eerdere gevallen van fraude en uitbuiting als breekpunten.
Bitcoin blijft een polariserende factor in de financiële gemeenschap. Terwijl sommigen zoals Dimon waarschuwen voor de risico’s en het ontbreken van fundamentele waarde, blijven anderen de innovatieve potentieel en de disruptieve kracht ervan erkennen in de evoluerende financiële landschap. Zo zijn grote namen zoals BlackRock en Fidelity uiteraard al wel overtuigd. Dat manifesteerde zich in de lancering van meerdere spot Bitcoin ETF’s op de Amerikaanse markt eerder dit jaar. Dit had een gigantische impact op de koers van BTC en bewees dat het vertrouwen onder institutionele spelers wel degelijk groeit.
De komende jaren zullen cruciaal zijn om te zien welke visie de overhand zal hebben.