Roan Egberts Roan Egberts
2 min. leestijd

Bitcoin-investeerders lieten opvallend gedrag zien tijdens aanval Iran

Analist valt op hoe bitcoin (BTC) investeerders zich gedroegen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-investeerders lieten opvallend gedrag zien tijdens aanval Iran

Foto: Prashantrajsingh/Shutterstock

Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, met als gevolg de aanval van Iran met 200 raketten op Israël op dinsdag 1 oktober 2024. Het leverde een rode cryptomarkt op, maar tot nu toe zijn er weinig verliezen met bitcoin (BTC) daadwerkelijk gerealiseerd. Het verschil tussen korte termijn- en lange termijn investeerders, maar hoe zit dat nou precies?

Miljoenen SHIB prijzenpool: wat gebeurde er met crypto in september
Miljoenen SHIB prijzenpool: wat gebeurde er met crypto in september

Dalende bitcoin (BTC) prijs

De afgelopen twee dagen zagen we bitcoin koers met ongeveer 3,7 procent dalen. De oorzaak is inmiddels bekend: geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Bovendien is de grootste cryptocurrency dramatisch aan oktober begonnen.

De maand oktober, of ook wel ‘uptober’ genoemd, is historisch gezien de maand waarin positieve rendementen behaald worden. Inmiddels kunnen we concluderen dat het de slechtste start ooit heeft.

Een oorzaak zijn de short-term holders, investeerders die bitcoin minder dan 155 dagen in bezit hebben volgens Glassnode. Vaak is het een groep die de neiging heeft om tijdens paniek, zoals de onrust in het Midden-Oosten, te verkopen. Het gevolg is dat ze verkopen onder hun inkoopprijs, wat leidt tot verlies. 

Bitcoin prijs (zwart) en de short-term holders (geel). Bron: Glassnode

De bovenstaande grafiek laat ook zien dat deze groep sinds 19 september ongeveer 100.000 bitcoin heeft gekocht. Bitcoin werd toen verhandeld tegen een prijs van $62.000. Niet veel later op 27 september bleef de groep kopen toen de prijs steeg tot boven de $66.000. De foto laat verder goed zien dat ze na 28 september begonnen met verkopen toen de prijs begon te dalen.

Advertentie

Gerealiseerde verliezen met bitcoin gisteren beperkt

In de afgelopen twee dagen hebben short-term holders ongeveer 64.000 bitcoin naar exchanges gestuurd, wat gelijk staat aan $4 miljard. Men verzond ongeveer $3 miljard met verlies. Het hoogste aantal sinds 5 augustus, waarbij er in één dag $2,5 miljard aan verliezen werd verzonden.

Volgens CryptoQuant analist Alex Adler’s analyse op X, was er op de dag van het conflict echter een opmerkelijk laag volume aan gerealiseerde verliezen en zei:

“Gisteren zagen we heel weinig gerealiseerde verliezen, […] Dit suggereert dat, ondanks de ernstige geopolitieke spanningen, de meeste bitcoin-houders niet geneigd waren om te verkopen, wat wijst op een sterk vertrouwen in bitcoin.”

Investeerders lijken zich dus rustig te houden in deze onrustige tijd. Er werd slechts $100 miljoen aan verliezen gerealiseerd. Volgens Adler zijn verliezen van tot $100 miljoen normaal in de cryptomarkt, zelfs in de tijden waarin de prijs stijgt.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie