Foto: Westlight/Shutterstock
Bitcoin (BTC) presteert sinds de goedkeuring van de eerste spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in de VS een stuk slechter dan verwacht.
Als het aan deze indicator ligt, zou de markt wellicht nog meer slecht nieuws tegemoet kunnen zien.
Bitcoin en de Guppy Multiple Moving Average indicator
We hebben het dan over de zogeheten Guppy Multiple Moving Average indicator. Deze indicator, ontwikkeld door de Australier Daryl Guppy, is gebaseerd op verschillende exponential moving averages (EMA’s), oftewel exponentiële voortschrijdende gemiddelden.
Het verdeeld deze voortschrijdende gemiddelden in twee categorieën, een voor de korte termijn en een voor de lange termijn. De korte termijn EMA’s worden doorgaans groen gekleurd en de lange termijn EMA’s rood op de koersgrafiek.
Wanneer de groene band van lijnen de rode doorkruisen, dan is dit vaak een teken van een algemene opwaartse trend die in versnelling komt. De gemiddelde prijsstijging verloopt dan immers sneller op de korte termijn dan op de lange termijn.
Een duidelijk voorbeeld hiervan zagen we in oktober 2023 plaatsvinden, rond de tijd dat de markt in beweging kwam en veel koersen flink stegen. Bitcoin lag nog rond de $28.000 en de groene lijnen doorkruisten de rode lijnen. Vervolgens steeg bitcoin met 75% en piekte op $49.000 kort na de ETF goedkeuring.
Populaire bitcoin indicator slaat om naar bearish trend
Nu slaat deze indicator echter om, zoals te zien is in de grafiek van analist Stefano Gianti. Dat betekent dat de groene lijnen weer onder de rode lijnen uitkomen. Dit wordt gezien als een verschuiving van het momentum van bullish naar bearish.
First short signal on $BTC with Guppy moving averages after 100 days.#onlineTrading #TradingView #bitcoin #btc #BTCUSD pic.twitter.com/PPdP2ECIKb
— Stefano Gianti (@StefanoGianti) January 23, 2024
De indicator suggereert daarom dat we mogelijk een bearish trend in de bitcoin koers tegemoet gaan.
De Guppy indicator is een populaire analysemethode onder handelaren die de aandacht trekt op de crypto markt. In 2020 en 2021 liet het ook een bearish kruising zien die vervolgens leidde tot flinke prijsdalingen. Het is daarom begrijpelijk dat deze indicator goed in de gaten wordt gehouden.
Dat gezegd hebbende, zijn dit soort indicatoren geen waarzeggers. Het is ook gebaseerd op de gemiddelden van de historische trend, wat betekent dat er een vertraging inzit.
Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.