Foto: Benny Marty/Shutterstock
De komende twee jaar moeten Amerikaanse bedrijven voor ongeveer 1 biljoen dollar (!) aan schulden herfinancieren en voor bedrijven in de Eurozone gaat het om 400 miljard dollar. Door de agressieve renteverhogingen van centrale banken wordt dat een duur grapje en dat gaat mogelijk zoveel druk op de wereldeconomie opleveren, dat de kans op een hogere werkloosheid, een daling van het bruto binnenlands product (BBP) en daarmee een recessie steeds verder toeneemt.
Maar wat betekent dit allemaal voor de prijs van bitcoin (BTC)? Gaan we vanaf hier dalen?
Bedrijven kijken met angst en beven naar de rentestand
“Ieder bedrijf dat pre-2022 leningen heeft afgesloten staat nu voor hogere rentes bij herfinancieringen”, zo laat Curtis Dubay van de US Chamber of Commerce weten. “Er is sprake van veel financiële verstrenging door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, waardoor een vertraging van de economie op de loer ligt”, zo gaat Dubay verder.
Vooral bedrijven met slechte kredietbeoordelingen kunnen hier de pijn van voelen, omdat zij hogere rentes moeten betalen en veel bedrijven met kortlopende schulden zitten. Dat laatste betekent dat zij sneller de kapitaalmarkt op moeten voor nieuw kapitaal, waarbij ze dus tegen die verhoogde rentes aanlopen…
De looptijd van leningen voor bedrijven die er slecht voorstaan en daarom hoge rentes moeten betalen bij herfinanciering is nog nooit zo kort geweest. Wat dat betekent? Dat een gigantische golf aan bedrijven binnen nu en twee jaar de markt op moet, om tegen die hoge rentes kapitaal op te halen, waardoor de druk op hun bedrijf alleen maar verder toeneemt.
Dit is ook de reden waarom een recessie vaak even op zich laat wachten als de centrale banken beginnen het met verhogen van de rente. Nu komt het moment dat de economie de pijn hiervan zal voelen dus steeds dichterbij…
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Op de korte termijn beginnen zich hiermee een aantal bearish-ontwikkelingen op te doemen. Een recessie zou niet goed zijn voor de bitcoin koers, maar we zien ook dat steeds meer mensen beginnen met het versturen van bitcoins naar crypto exchanges. Verder neemt de vraag naar futures af en zagen we op maandag natuurlijk een gigantische liquidatiegolf.
Nu resulteert een recessie over het algemeen dan ook weer in renteverlagingen, wat op de lange termijn bullish moet zijn voor de bitcoin koers. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een zwakkere dollar, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieven, waaronder bitcoin.
Ook staat hoogstwaarschijnlijk de lancering van de Spot Bitcoin ETF op het programma in Amerika, keert de wereldwijde liquiditeit terug EN komt er nog een Bitcoin halving aan.
Op de korte termijn kan het lastig worden, maar op de lange termijn ziet het er vooralsnog meer dan prima uit voor bitcoin.