Foto: Tyler Olson/Shutterstock
De bitcoin koers lijkt na het bereiken van de bodem van $56.800 weer wat bullish momentum op te pakken. Op het moment van schrijven handelt de digitale munt op het niveau van $64.200 en ook voor vandaag staat er weer een stijging op de borden. Eind april kregen we echter te horen dat de groei van de Amerikaanse economie veel lager uitviel dan verwacht, waardoor analisten zich zorgen begonnen te maken over een scenario van stagflatie.
Is het risico op stagflatie serieus of hoeven de bulls zich geen zorgen te maken?
Stagflatie voor de Amerikaanse economie?
Stagflatie is het scenario waarin de economie krimpt, de inflatie stijgt en de werkloosheid explodeert. Daarvan lijkt op dit moment nog geen sprake.
Het klopt dat de economische groei in Amerika voor Q1 2024 met 1,6% een stuk lager uitviel dan in Q4 2023. Dat hoeft echter niet meteen te betekenen dat er onweer op komst is. Uiteindelijk is het bruto binnenlands product (BBP) ook maar één manier om de gezondheid van de economie in kaart te brengen en die is verre van perfect.
De grootste negatieve impact op het Amerikaanse BBP in Q1 2024 kwam door een stijging van de importen. In principe betekent een hogere import dat er sprake is van een sterke binnenlandse vraag naar producten.
Dat is ergens ook weer positief voor de Amerikaanse economie, maar dit veroorzaakte wel een daling van 0,96% in de groei van het BBP in Q1 2024.
Wat dat betreft is het misschien te vroeg om van stagflatie te spreken, omdat de cijfers soms een vertekend beeld kunnen geven.
Maar de inflatie dan?
Uiteindelijk was het de Core PCE prijsindex die de angst voor stagflatie serieuzer maakte. De Core PCE prijsindex is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank, wat betekent dat zij een groot deel van hun beleid op deze inflatiemeter afstemmen.
Deze kwam ook veel hoger binnen dan verwacht, waardoor duidelijk werd dat het gevecht tegen de inflatie nog niet voorbij is.
Als gevolg hiervan kwam de bitcoin koers nog verder onder druk, maar afgelopen woensdag kwam de Amerikaanse centrale bank de markt redden.
Zij gaven aan dat ze nog niet nadenken over nieuwe renteverhogingen en dat een renteverlaging nog altijd de meest waarschijnlijke volgende stap is.
Vervolgens kwam er op vrijdag zwakke data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt, wat in principe de inflatie omlaag moet drukken en mogelijk sneller renteverlagingen kan opleveren. Op basis van dat positieve momentum zien we de bitcoin koers nu stijgen.