Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Het afgelopen jaar is er een enorme verschuiving van de pikorde wat betreft de zogeheten hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk. Waar voorheen China de vestigingsplaats was van een overgrote meerderheid van de Bitcoin miners, werd dit plotsklaps beëindigd toen de Chinese overheid bekendmaakte dat zij het minen van cryptocurrencies verbieden.
Vrijwel alle miners in China werden toen genoodzaakt om te verhuizen naar andere landen. Vooral de Verenigde Staten en Kazachstan waren voor deze miners aantrekkelijke locaties.
Bitcoin mining
In 2019 was naar schatting maar liefst 65% van alle rekenkracht gevestigd in China. Destijds bevond slechts 4,9% van deze hash rate zich in de Verenigde Staten. Door het verbod op mining in China is de rekenkracht dat voortkomt uit dit land praktisch naar nul gevallen, zo blijkt uit data van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index
Vooral Kazachstan zag een gigantische stijging in het aantal miners dat zich vestigde in het land. In augustus van het vorige jaar was de hash-rate in Kazachstan zeker 18% van het totaal. Momenteel wordt het land echter getergd door grote interne onrust.
De overheid van Kazachstan sloot een paar dagen geleden zelfs het internet volledig af om de protesten op die manier in de kiem te smoren. Dit had grote gevolgen voor de miners in het land en de hash rate van het Bitcoin-netwerk in Kazachstan.
Mining in de Verenigde Staten
Om die reden werd het Amerikaanse aandeel aan de hash rate plotseling nog een stuk groter. Het bereikte onlangs een nieuw hoogtepunt van tenminste 35%. Op dit moment lijkt de Verenigde Staten ook nog altijd een veilige haven voor het minen van bitcoin.
Of dat in de toekomst ook nog zo zal blijven moet nog maar blijken. Gisteren werd namelijk bekend dat Amerikaanse wetgevers op zoek zijn naar antwoorden over het netto energieverbruik van het Bitcoin netwerk.
Mochten deze antwoorden niet goed in de smaak vallen bij de Amerikaanse overheid dan is het niet uitgesloten dat zij ook maatregelen gaan nemen tegen de alsmaar groeiende hoeveelheid miners in het land.