Simon Bosch Simon Bosch
05/06/2024 17:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2024 16:11

Bitcoin extreem belangrijk voor BlackRock, blijkt uit nieuwe data

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin extreem belangrijk voor BlackRock, blijkt uit nieuwe data

Foto: Tada Images/Shutterstock

Begin dit jaar keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) in de Verenigde Staten goed. Ze waren direct razend populair, en de populairste fondsen zijn zelfs de meest gewilde ETF’s in 30 jaar geworden. De uitgevers van de nieuwe fondsen zijn gigantische bedrijven, vele malen groter dan hun nieuwkomers. Toch hebben de fondsen ook op hun uitgevers een enorme invloed.

Bitcoin ETF enorm belangrijk voor BlackRock

Op sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) schrijft Bloomberg-analist Eric Balchunas dat de spot-ETF’s van BlackRock (beurssymbool: IBIT) en Fidelity (FBTC) verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het inkomende kapitaal voor de beursfondsen van de bedrijven.

Om precies te zijn gaat het om respectievelijk 26 procent voor BlackRock en 56% voor Fidelity. De gegevens hebben betrekking op de eerste 5 maanden van dit jaar. Bovendien gaat het om de netto groei van álle ETF’s, niet om de groei van alleen de bitcoin-fondsen.

Alleen Vanguards ETF’s groeiden harder met 102,8 miljard dollar aan nieuw kapitaal. BlackRock zag zijn fondsen groeien met 65,1 miljard dollar. Fidelity zag zijn ETF-tak groeien met 15,8 miljard dollar.

BlackRock is weliswaar de grootste vermogensbeheerder ter wereld, maar Vanguard groeit een stuk harder dan BlackRock, suggereert Balchunas in een reactie. Hij verwacht dat het nog ongeveer 3 jaar zal duren voordat Vanguard een groter bedrag in ETF’s beheert dan BlackRock.

We moeten benadrukken dat het gaat om de groei van het beheerde vermogen, niet om de groei van de inkomsten van deze bedrijven. Die zal voor de ETF-uitgevers niet per definitie zo hoog liggen als de andere bedrijven in het rijtje. Exchange Traded Funds hanteren over het algemeen relatief lage kosten voor investeerders, maar voor de spot-ETF’s zijn deze al helemaal een stuk lager.

Crypto-fondsen enorm deel van totale groei

De meeste nieuwe fondsen waren meteen na hun introductie in januari al razend populair, ondanks de daling van 20% kort daarna. Volgens gegevens van CoinShares trokken ze zelfs in mei nog een enorm bedrag aan. De groei houdt voor veel fondsen bovendien lang aan. Wereldwijd bezitten alle bitcoin-beursproducten sinds kort 1 miljoen BTC, wat 5 procent is van alle uitstaande bitcoins.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie