Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock
Op 10 januari vond de historische goedkeuring plaats van de eerste bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) in de VS.
De crypto markt wachtte jarenlang met smart op deze goedkeuringen, maar vooralsnog hebben de beursfondsen niet het gewenste effect gehad op de koers.
Desalniettemin presteerden de bitcoin-ETF’s zeer sterk, blijkt uit de laatste cijfers.
Bitcoin ETF’s in top 10 van alle ETF’s
Vooral de twee bitcoin fondsen van de twee bekendste en grootste vermogensbeheerders deden het goed in de afgelopen weken.
We hebben het dan over de fondsen van BlackRock en Fidelity. Beide fondsen zagen gezamenlijk in januari een netto instroom van maar liefst $4,8 miljard.
Daarmee behoren ze tot de top 10 van best presterende ETF’s op de financiële markt. Het gaat hier om “alle” ETF’s, benadrukt ETF-expert Nate Geraci.
Om precies te zijn komt het fonds van BlackRock, de BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT), op een instroom van $2,6 miljard uit in januari. Het staat daarmee op de achtste plek in deze top 10.
De bitcoin-ETF van Fidelity, de Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF (FBTC), behaalt de tiende positie met een instroom van ongeveer $2,2 miljard. De cijfers werden gerapporteerd door Morningstar.
Bitcoin ETF leegloop bij Grayscale drukt de koers
Daar zit echter een kanttekening bij. Je vraag je wellicht af waarom de bitcoin koers de afgelopen weken dan niet beter presteert als de langverwachte ETF’s zo succesvol zijn.
Dat heeft waarschijnlijk met de bitcoin-ETF van Grayscale Investments te maken. Op 10 januari kreeg Grayscale ook goedkeuring. Het bedrijf lanceerde echter niet een nieuwe ETF, maar zette zijn bestaande fonds om in een ETF.
De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is nog altijd veruit het grootste bitcoin fonds ter wereld. Het zag in tegenstelling tot de eerdergenoemde ETF’s in januari echter een netto uitstroom. Deze kwam zelfs boven de $5,7 miljard uit en dat drukte weer de koers.
Omdat het fonds nu een ETF is, kiezen sommige beleggers ervoor om hun winst te verzilveren. Een groot aantal beleggers kiest er ook voor om naar een andere ETF over te stappen omdat vrijwel alle concurrenten lagere kosten hanteren dan Grayscale.
Hoe dan ook wordt de grote instroom gecompenseerd door een flinke uitstroom. Dat betekent dat er minder nieuw geld de fondsen instroomt dan aanvankelijk werd verwacht, maar vooralsnog houdt deze instroom wel gestaag aan.