Foto: Tada Images/Shutterstock
In een recent interview met Cointelegraph deelde Navin Gupta, de kersverse CEO van het in Amsterdam gevestigde Crystal Intelligence, zijn optimisme over de toekomst van cryptocurrencies en de rol van spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) daarin. Met de goedkeuring van deze ETF’s in de Verenigde Staten lijkt de weg vrijgemaakt voor een nieuw tijdperk van institutioneel vertrouwen, maar is dat ook echt zo?
Toenemende crypto regulatie
Gupta belicht de directe impact van de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s op de markt, maar ook op zijn eigen bedrijf. Volgens hem is nu al duidelijk te zien dat het ‘niet-reguleerde’ deel van de crypto markt snel krimpt. Steeds meer bedrijven zijn in een rap tempo bezig om licenties te verkrijgen in allerlei verschillende jurisdicties. En daarvoor hebben zij bepaalde compliance-software nodig. Software dat het Nederlandse Crystal Intelligence biedt aan bedrijvem.
“Honderden bedrijven stonden in de rij om een vergunning te krijgen en ze zijn in gesprek met de toezichthouder om ervoor te zorgen dat ze een vergunning krijgen. Elk bedrijf dat gereguleerd wordt, heeft compliance software en monitoring nodig en moet de toezichthouder bewijzen dat ze anti-witwaspraktijken naleven…”.
Een andere sleutelfactor die volgens Gupta bijdraagt aan de groei van de vraag naar de diensten van Crystal Intelligence is de opkomst van stablecoins. Deze worden steeds vaker gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen, waarbij bijzonder strenge regels van toepassing zijn. Dit heeft geleid tot een toename van klanten die stablecoins willen accepteren of ermee willen betalen, waardoor de relevantie van bedrijven zoals Crystal Intelligence alleen maar toeneemt.
De invloed van Bitcoin ETF’s op institutioneel vertrouwen
De lancering van spot Bitcoin ETF’s kan volgens Gupta echt worden gezien als een keerpunt voor de acceptatie van bitcoin door institutionele investeerders. Hij wijst op de significante rol die deze fondsen spelen bij het aantrekken van niet-speculatieve investeringen, iets wat compleet nieuw is voor bitcoin; de munt had natuurlijk een uitzonderlijk speculatief karakter de afgelopen jaren.
Dit heeft niet alleen de interesse van institutionele beleggers zoals BlackRock opgestookt, maar ook van regelgevende instanties wereldwijd. Gupta is van mening dat dit een zelfversterkende cyclus in gang zet die de crypto-industrie extreem positief zal beïnvloeden.
“Institutionele adoptie gebeurt al. BlackRock beheert triljoenen dollars en Bitcoin is daar maar een klein onderdeel van. Maar ze hebben hun tenen al in het water gedoopt, en hetzelfde geldt voor toezichthouders.”
Dit alles wijst op een toekomst waarin crypto meer geïntegreerd en geaccepteerd wordt in het wereldwijde financiële systeem, met alle voordelen van dien voor zowel bedrijven als consumenten. En uiteraard ook voor investeerders. Het zal een spannend jaar worden.