Daarnaast laten tegenvallende productiecijfers in de VS bitcoin dalen.
Foto: Enjoy The Life/Shutterstock
In de afgelopen weken heeft de bitcoin-markt een periode van relatieve stabiliteit doorgemaakt, maar recentelijk hebben de spot Exchange Traded Funds (ETF’s) die zich richten op bitcoin (BTC) een aanzienlijke uitstroom ervaren. Op 3 september kregen de beursfondsen te maken met een uitstroom van maar liefst $287 miljoen. Dat is de grootste dagelijkse uitstroom in vier maanden.
Fidelity leidt in Bitcoin ETF uitstroom
De uitstroom heeft alles te maken met de tegenvallende productiecijfers in Amerika. In totaal zagen de 11 beursgenoteerde bitcoinfondsen een netto uitstroom van maar liefst $287,8 miljoen.
Deze uitstroom is de grootste sinds mei 2024, toen de markt voor het laatst een aanzienlijke afname in fondsinvesteringen zag. Vermogensbeheerder Fidelity was de leider in deze wedstrijd. Het FBTC-fonds was goed voor meer dan de helft van de uitstroom, met $162,3 miljoen.
Grayscale deed het met GBTC ook niet goed. Zij verloren $50,4 miljoen aan bitcoin in het beursgenoteerde product. Assetmanager Bitwise verloor $25 miljoen daar waar Ark Invest $33,6 miljoen verloren zag gaan. De zojuist genoemde bedrijven waren goed voor $271,3 miljoen. De overige $16,5 miljoen aan BTC-uitstroom lag bij andere vermogensbeheerders.
De grootse vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, zag opmerkelijk genoeg geen uitstroom. En dat zelfs voor twee handelsdagen op rij, iets waar andere assetmanagers zichtbaar meer moeite mee hadden.
De prijs van bitcoin steeg afgelopen maandag met meer dan 2,5 procent. Dinsdag werd er echter alweer 4 procent van de koersprijs afgehaald. Hierdoor zakte BTC terug naar $56.700. Daarmee was de stijging van maandag volledig ongedaan gemaakt, zo viel te lezen in het bitcoin nieuws.
Bitcoin daalt door tegenvallende productiecijfers VS
Deze bitcoin-daling heeft te maken met economie gerelateerde statistieken uit Amerika die onlangs bekend werden gemaakt. De Amerikaanse ISM PMI voor de productie viel onder de 50. Dat wees op een aanhoudende krimp in de maand augustus.
De ISM PMI (Institute for Supply Management Purchasing Managers’ Index) is een economische indicator die de gezondheid van de productiesector in de Verenigde Staten meet. Het is een samengestelde index die is gebaseerd op maandelijkse enquêtes onder inkoopmanagers in de productiesector.
De ISM PMI wordt uitgedrukt als een getal tussen 0 en 100. Een waarde boven 50 wijst op een groeiende productiesector, terwijl een waarde onder 50 duidt op een krimp. De gegevens van 47,2 deden de angst weer oplaaien. En dit was goed terug te zien op de cryptomarkt.
Maar waar blijft die bitcoin bullmarkt nou?
In nieuwe onze podcast op Spotify bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt?