Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Bitcoin-ETF’s veren op met grootste instroom in bijna 2 maanden

BTC koers doorbreekt $60.000 grens na positieve fondsenprestaties

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-ETF's veren op met grootste instroom in bijna 2 maanden

Foto: Steve Sanchez Photos/Shutterstock

De overgang van eind augustus naar begin september was voor de bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) een zware periode. Maar liefst acht dagen op rij wisten de fondsen alleen maar netto-uitstromen te noteren.

Vanaf 9 september werd de negatieve reeks eindelijk verbroken met een netto-instroom van bijna 29 miljoen dollar. Sinds die dag noteren de bitcoin fondsen vrijwel dagelijks groene cijfers. Afgelopen vrijdag behaalden de fondsen zelfs een hoogtepunt, dat al bijna twee maanden niet behaald was.

Begint de crypto bullmarkt binnenkort? ‘Bitcoin snel naar $100.000’
Begint de crypto bullmarkt binnenkort? 'Bitcoin snel naar $100.000'

Grootste instroom bitcoin ETF’s sinds juli

Op de laatste handelsdag van deze week behaalden de bitcoin-beursfondsen een netto-instroom van maar liefst 263,1 miljoen dollar, een flinke sprong omhoog ten opzichte van de dagen ervoor. De laatste keer dat de netto-instroom hoger eindigde, was op 22 juli. Toen stroomde er in één dag een nettobedrag van 485,9 miljoen dollar binnen.

Hoewel de ETF van BlackRock het grootste fonds van de lijst is, draagt het de laatste tijd bijzonder weinig bij aan de netto-instromen. Over de afgelopen twee weken heeft het fonds zelfs 9,1 miljoen dollar verloren. Op veel dagen noteerde het zelfs geen aanzienlijke handelsactiviteit.

De grote instroom van vrijdag werd geleid door de fondsen van Fidelity en Ark Invest samen met 21Shares. Deze twee fondsen behaalden een netto-instroom van respectievelijk 102,1 miljoen dollar en 99,3 miljoen dollar. Op de derde plaats eindigde de ETF van Bitwise met 43,1 miljoen dollar.

Vier andere fondsen zagen het kapitaal van hun fondsen ook toenemen, maar in mindere mate. Zo behaalde de ETF van Grayscale een netto-instroom van 6,7 miljoen dollar en van Franklin Templeton een bescheiden 5,2 miljoen dollar. Kort daarachter eindigde het fonds van VanEck met 5,1 miljoen dollar. De lijst met groene cijfers werd afgesloten door Valkyrie met een groen resultaat van 1,7 miljoen dollar. De overige fondsen noteerden geen kapitaalstromen.

Advertentie

Bitcoin schiet door 60.000 dollar heen

Nadat bekend werd dat de bitcoin fondsen zo’n sterke netto-instroom konden noteren, liet de directeur van Bitwise, Hunter Horsley, zich ook uit over de dag via zijn X-account. In zijn post vertelde hij nog nooit zo optimistisch te zijn geweest over de toekomst van bitcoin en crypto. Daarnaast sprak hij ook uit dat hij dankbaar is onderdeel te mogen zijn van de community.

Bitcoin zelf schoot op vrijdagavond door de psychologische grens van 60.000 dollar. Momenteel schommelt de koers rond deze grens, maar blijft overwegend erboven. De stijging lijkt veroorzaakt te worden door de verwachting van een mogelijke rentedaling, die de Amerikaanse Federal Reserve aanstaande woensdag zou kunnen aankondigen. De meeste experts verwachten een afname van 0,25%, maar er zijn ook geruchten over een mogelijke daling van 0,50%.

Bitcoin koers klaar voor enorme rally, zegt Nederlandse analist
Bitcoin koers klaar voor enorme rally, zegt Nederlandse analist

Ethereum fondsen noteren ook groene cijfers

Hoewel de ethereum (ETH) ETF’s het al tijden zwaar hebben, lukt het ze wel om op vrijdag een netto-instroom te noteren. De fondsen behaalden namelijk een nettoresultaat van 1,52 miljoen dollar. Hoewel Grayscale een netto-uitstroom van 5,21 miljoen dollar noteerde, wisten Bitwise en BlackRock dit te compenseren met een netto instroom van respectievelijk 5,21 miljoen dollar en 3,7 miljoen dollar.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers schiet omhoog – Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%
Advertentie