Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Bitcoin ETF’s ondanks ‘succes’ niet populair onder grote ondernemers

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Lucky-photographer/Shutterstock

Nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) begin januari 11 verschillende beursfondsen voor bitcoin (BTC) goedkeuring gaf steeg de bitcoin koers even, maar dat duurde niet lang. Hierna volgde een crash waar de markt nog steeds niet van is hersteld. Bloomberg concludeert dat de hype inmiddels behoorlijk verdwenen is, en dat financiële adviseurs de nieuwe ETF’s van een afstandje blijven aftasten.

Doorbraak in Duitsland: Enorme bank biedt klanten Bitcoin en Ethereum
Doorbraak in Duitsland: Enorme bank biedt klanten Bitcoin en Ethereum

Instituten doen onderzoek naar bitcoin spot-ETF’s

De Amerikaanse zakenkrant constateert dat vermogensbeheerders momenteel onderzoeken wat ze met de bitcoin-ETF’s aan moeten. In totaal hebben de onderzochte bedrijven volgens Bloomberg zo’n 19.000 individuele financieel adviseurs en overzien ze gezamenlijk zo’n 1,4 biljoen Amerikaanse dollar voor welvarende individuen.

Bloomberg sprak met Rob Pettman, vicevoorzitter van de vermogensbeheerafdeling van LPL Financial Holdings. Dit is de grootste onafhankelijke aandelenbroker in de Verenigde Staten, en heeft zo’n 17.500 financieel adviseurs en ruim 1 biljoen dollars aan activa onder beheer. Het bedrijf vormt dus het overgrote deel van de onderzochte bedrijven.

Advertentie

Stoppende ETF’s zijn een probleem

Dit soort institutionele investeerders doen eerst uitgebreid onderzoek naar de risico’s en mogelijkheden. Het geld is immers van klanten. Eén van de risico’s van Exchange Traded Funds is dat ze ervoor kunnen kiezen om zichzelf te ontmantelen als ze te weinig geld weten aan te trekken.

Dit is exact wat onlangs is gebeurd met de Inverse Cramer ETF. Dit fonds doet zelfs iets heel opmerkelijks, maar toch heeft het bijna geen geld van klanten ontvangen. Volgens Bloomberg zijn in 2023 zo’n 253 ETF’s ermee gestopt, terwijl ze gemiddeld 34 miljoen dollar onder beheer hebben.

We willen zien wat voor [invloed ze hebben] op de markt,” verklaart Pettman. “[Het stoppen van een beursfonds] kan een erg negatieve ervaring zijn voor de investeerder en voor de financieel adviseur. Het is ook erg duur voor een bedrijf als dat van ons om een stop mogelijk te maken.”

Daarom doet het bedrijf veel onderzoek om te bepalen of een bepaald fonds op de lange termijn ook een goede investering is. Toch houdt LPL Financial zich vooralsnog op de achtergrond.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Advertentie