Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Bitcoin-ETF’s exploderen met grootste wekelijkse instroom in maanden

Cryptobeleggers steken meer dan $1,1 miljard in BTC-beursfondsen

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-ETF's exploderen met grootste wekelijkse instroom in maanden

Foto: Michael Vi/Shutterstock

De bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) hebben een opvallend sterke week achter de rug. De beursfondsen behaalden afgelopen week namelijk een enorme netto-instroom. Het was zelfs de hoogste instroom sinds medio juli.

Bitcoin en crypto stijgen hard, dag van de waarheid is aangebroken
Bitcoin en crypto stijgen hard, dag van de waarheid is aangebroken

Bitcoin-ETF’s groeien in één week met 1,1 miljard dollar

De bitcoin-ETF’s werden begin dit jaar gelanceerd. Al snel werden de investeringsproducten een succes en groeiden de fondsen steeds groter. Inmiddels beheren de ETF’s samen een kapitaal van 61,21 miljard dollar. Het resultaat van de afgelopen week zorgde ervoor dat er opnieuw een flink kapitaal kon worden bijgeschreven.

In de afgelopen week haalden de bitcoin-ETF’s gezamenlijk zo’n 1,1 miljard dollar binnen. Op maandag 23 september was het nettoresultaat nog minimaal, met slechts 4,56 miljoen dollar. Dat werd naarmate de week vorderde steeds hoger.

Op dinsdag en woensdag steeg het totale kapitaal met respectievelijk 135,95 miljoen dollar en 105,84 miljoen dollar. De grootste klappers werden op de laatste twee handelsdagen van de week behaald. Zo konden de fondsen op donderdag een netto-instroom van 365,57 miljoen dollar noteren en op vrijdag een netto-instroom van 494,27 miljoen dollar.

Advertentie

Grootste instroom op vrijdag

Het weektotaal van 1,1 miljard dollar is al enige tijd niet meer behaald. De laatste keer dat dit werd behaald, was halverwege de maand juli. De gigantische instroom van vrijdag, die bijna een half miljard dollar aantikte, is zelfs sinds juni niet meer genoteerd. Al met al was de afgelopen week zeer succesvol te noemen.

Het weektotaal werd aangevoerd door de drie fondsen van BlackRock, ARK 21Shares en Fidelity, die respectievelijk 499 miljoen dollar, 289,5 miljoen dollar en 206,1 miljoen dollar konden bijschrijven.

Andere fondsen noteerden ook positieve stromen, maar niet van deze grootte. Invesco, Franklin Templeton, Valkyrie en VanEck eindigden ook in de groene cijfers met instromen die varieerden van enkele miljoenen tot tientallen miljoenen. Alleen het bitcoin-fonds van WisdomTree kon geen kapitaalstromen noteren in de afgelopen week.

Mijlpaal voor crypto: Nasdaq mag Bitcoin ETF-opties verhandelen
Mijlpaal voor crypto: Nasdaq mag Bitcoin ETF-opties verhandelen

Meer investeringskapitaal naar bitcoin en ethereum

De hogere instromen naar de bitcoin-ETF’s en de stijgende bitcoin koers ontstonden beide nadat de Amerikaanse bank recent aankondigde de rentetarieven te verlagen met 0,50%.

Als gevolg van deze daling hadden de analisten en experts de verwachting dat investeerders zouden gaan zoeken naar investeringsmogelijkheden die meer geld opleveren. Wanneer de rentetarieven dalen, daalt ook de winst die investeerders kunnen maken op bijvoorbeeld staatsobligaties. Historisch gezien kiezen zij dan vaak voor een meer risicovoller alternatief, bijvoorbeeld cryptocurrencies.

De crypto-fanatiekelingen verwachten veel van bitcoin in het laatste kwartaal van dit jaar. Uit historische data blijkt namelijk dat de grootste cryptomunt in de laatste maanden van het jaar altijd erg goed presteert. Met de huidige koers nog zo’n 10% van zijn all-time high verwijderd, zou dit zomaar een nieuw record kunnen gaan brengen.

Ook de ethereum (ETH) ETF’s hadden een goede week. Het meest opvallende was dat de het ETH-fonds van BlackRock nu de $1 miljard is gepasseerd.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Advertentie