Ivo Melchers Ivo Melchers
2 min. leestijd

Bitcoin-ETF’s bloeden heftig na escalatie Midden-Oosten

BTC-ETF’s zien grootste uitstroom in weken na Iraanse aanval op Israël

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-ETF's bloeden heftig na escalatie Midden-Oosten

Foto: dajingjing/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is hard geraakt door de nieuwe escalatie in het Midden-Oosten. Iran heeft gisteren raketten afgevuurd op Israël, waardoor de angst voor een grootschalig conflict verder is opgelopen.

Niet alleen de bitcoin koers lijdt hieronder, ook de Amerikaanse bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s) hebben het zwaar. De in januari gelanceerde beursfondsen zijn gisteren geteisterd door de grootste uitstroom in weken.

Nederlandse universiteiten omarmen blockchain: onderwijs in het crypto-tijdperk
Nederlandse universiteiten omarmen blockchain: onderwijs in het crypto-tijdperk

BTC-fondsen verliezen meer dan $200 miljoen

Het was een bloederige dag voor zowel de bitcoin koers als de Amerikaanse beursfondsen. Wat betreft de koers kon je vanmorgen al in het bitcoin nieuws lezen dat de koers gisteren met maar liefst 6% crashte tot een dieptepunt van zo’n $60.000. Het was alweer enkele weken geleden sinds bitcoin een crash van dit formaat moest doorstaan.

De bitcoin-ETF’s hebben ook hun slechtste dag in weken neergezet. Volgens gegevens van Farside Investors hebben de elf fondsen gisteren een gezamenlijke netto-uitstroom van $242,6 miljoen gezien. Dit markeert de slechtste handelsdag sinds 3 september, toen $287,7 miljoen uit de fondsen werd onttrokken.

De ETF van BlackRock was de enige die nieuw kapitaal wist te verwerven. Het IBIT-fonds groeide met $40,8 miljoen aan nieuwe investeringen. Fidelity’s FBTC-fonds was met afstand de grootste verliezer met een uitstroom van $144,7 miljoen. Het gezamenlijke ARKB-fonds van ARK Invest & 21Shares volgde met een verlies van $84,3 miljoen. Ook het BITB-fonds van Bitwise en VanEck’s HODL-fonds zijn significant gekrompen, met respectievelijk $32,7 miljoen en $15,8 miljoen.

Opvallend genoeg zag Grayscale’s GBTC-fonds slechts een bescheiden uitstroom van $5,9 miljoen. Dit is het enige fonds dat diep in de min staat sinds de ETF-lancering, en wel met meer dan $20 miljard. Bijna iedere handelsdag staat het GBTC-fonds onderaan, maar de afgelopen weken gaat het steeds beter.

Advertentie

BTC koers veert op tot $62.000

Terug naar de bitcoin koers. Deze is alweer flink opgekrabbeld sinds het dieptepunt van vannacht. De bulls hebben zelfs tot twee keer toe het niveau van $62.000 getest, maar de weerstand is hier vooralsnog te sterk.

Op het moment van schrijven gaat de digitale munt over de toonbank voor $61.600, waarmee het nog altijd 3,62% lager staat dan 24 uur geleden.

Zolang bitcoin boven de $57.700 blijft, blijft het beeld op de koersgrafiek positief. In dat scenario zou het slechts een hogere bodem vormen, wat betekent dat de opwaartse trend behouden blijft.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie