Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Bitcoin ETF’s bereiken mijlpaal van $17 miljard aan netto-instromen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF’s bereiken mijlpaal van $17 miljard aan netto-instromen

Foto: VIZMO/Shutterstock

De Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben een indrukwekkende mijlpaal bereikt. Sinds afgelopen vrijdag hebben de in januari gelanceerde fondsen maar liefst $17 miljard aan netto-instromen gezien. Deze gigantische kapitaalinstroom weerspiegelt het immense succes van de ETF’s en onderstreept de grote stap die bitcoin zet in het volwassen worden als investeringsactiva.

Ondanks miljardendump toont bitcoin enorme veerkracht
Ondanks miljardendump toont bitcoin enorme veerkracht

Nieuw miljardenrecord voor bitcoin ETF’s

In januari ontvingen tien bitcoin spot ETF’s goedkeuring om genoteerd te worden op de Amerikaanse handelsbeurzen, van onder andere financiële reuzen als BlackRock en Fidelity. Deze hebben tot op heden ongekende successen geboekt, waarmee verschillende records uit het ETF-landschap verbroken zijn.

Uit data van Farside Investors blijkt dat de beursfondsen nu samen meer dan $17 miljard aan netto-instroom hebben gegenereerd en daarmee een nieuw record hebben gevestigd.

Het IBIT-fonds van BlackRock voert de lijst aan met een netto-instroom van bijna $19 miljard. Fidelity’s FBTC-fonds staat op de tweede plaats met een instroom van iets minder dan $10 miljard.

Ook het gezamenlijke fonds van ARK Invest en 21Shares (ARKB) en Bitwise (BITB) hebben miljarden dollars opgehaald, om precies te zijn respectievelijk $2,6 miljard en $2,2 miljard.

De instromen bij de fondsen van Invesco & Galaxy, Franklin Templeton, Valkyrie en WisdomTree blijven allemaal steken onder de magische grens van $1 miljard.

Tot slot hebben we nog het GBTC-fonds van crypto-vermogensbeheerder Grayscale. Dit fonds werd in 2013 in het leven geroepen als regulier trustfonds maar werd in januari omgezet naar een spot ETF. Sinds de lancering is er een enorme kapitaalvlucht geweest vanwege de relatief hoge kosten die Grayscale in rekening brengt. Met een tarief van 1,5% per jaar is GBTC veruit de duurste optie, met een gemiddelde van 0,30% bij de concurrenten. In totaal is het fonds met zo’n $18,7 miljard gekrompen sinds de conversie in januari.

Advertisement

Ijzersterke reek voor BTC-fondsen

Het succes van de bitcoin-fondsen is uiteraard niet zonder tegenslagen gekomen. De ETF’s hebben natuurlijk ook hun mindere periodes. De resultaten correleren sterk met de onderliggende bitcoin koers en het algehele marktsentiment, en we weten allemaal dat dit nogal kan fluctueren over tijd. Tijdens de wekenlange bitcoin-correctie een tijdje terug stroomde er nog bakken met kapitaal uit de fondsen.

Al enkele weken bevindt de bitcoin koers zich weer in een opmars, en zijn ook de donkere wolken boven de ETF’s weggetrokken. Vorige week werd zelfs voor het eerst sinds maart voor de tweede week op rij meer dan $1 miljard aan kapitaal verwelkomd, zoals te lezen was in de recente Crypto Rewind-editie. Voor tien achtereenvolgende handelsdagen hebben de fondsen nu meer kapitaal verwelkomd dan dat er werd onttrokken, wat een ijzersterke reeks markeert.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie