Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
3 min. leestijd

Bitcoin-ETF’s beleven zwarte week met uitstroom van honderden miljoenen

Zowel BTC- als ETH-beursfondsen hadden het vorige week zwaar

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-ETF's beleven zwarte week met uitstroom van honderden miljoenen

Foto: ST House Studio/Shutterstock

Amerikaanse spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) hebben afgelopen week een aanzienlijke uitstroom van ongeveer $300 miljoen gezien.

Afgelopen vrijdag was er sprake van een netto-instroom, maar dit was niet voldoende om de uitstroom van de dagen daarvoor te compenseren. Afgelopen week was de eerste week sinds 6 september die afgesloten werd met een netto-uitstroom.

Bitcoin-ETF’s zien aanzienlijke uitstroom

Uit gegevens van SoSoValue blijkt dat $301,54 miljoen uit de bitcoin-ETF’s vorige week werd gehaald. De totale Assets Under Management (AUM), of activa onder beheer, van de ETF’s is gedaald van $61,21 miljard op 27 september naar $57,73 miljard op 4 oktober.

Vrijdag zagen de beursfondsen een netto-instroom van $25,6 miljoen. Deze instroom werd aangevoerd door het BITB-ETF van Bitwise met $15,3 miljoen. Hierna volgde het FBTC-fonds van Fidelity met $13,6 miljoen, terwijl het HODL-fonds van VanEck en het ARKB-fonds van Ark & 21Shares beide een instroom van $5,29 miljoen zagen.

Het GBTC-fonds van Grayscale was het enige bitcoin-ETF die een uitstroom zag op vrijdag, met een uitstroom van $13,9 miljoen. De rest van de bitcoin-ETF’s zagen geen noemenswaardige in- of uitstroom.

Ook ethereum ETF’s in het rood

Ook de ethereum (ETH) ETF’s sloten afgelopen week af met een negatieve netto-uitstroom. Deze kwam op $30,7 miljoen uit, ondanks de bescheiden instroom op vrijdag van $7,4 miljoen. De instroom werd aangevoerd door het ETHA-ETF van BlackRock, die een instroom van $14,7 miljoen zag. Het ETHW-fonds van Bitwise zag een instroom van $871.000.

Deze instroom werd gecompenseerd door een aanzienlijke uitstroom uit het ETHE-ETF van Grayscale, met $8,2 miljoen. Andere ethereum-ETF’s zagen weinig tot geen stromen.

In eerder cryptonieuws lieten we al weten hoe bitcoin ETF’s bleven bloeden, terwijl ethereum ETF’s juist instromen zagen. Dit was een bijzondere verschuiving in de marktdynamiek, aangezien het nauwelijks is voorgekomen dat ethereum-ETF’s wel instroom zagen, terwijl bitcoin-ETF’s een uitstroom vertoonden.

Ondanks de flinke uitstromen van vorige week, konden de koersen van BTC en ETH afgelopen nacht enigszins herstellen. Op het moment van schrijven verhandelt bitcoin voor $63.591, met een stijging van 2,6 procent in 24 uur, terwijl ethereum verhandelt voor $2491, met een stijging van 3,19 procent in 24 uur.

Bitcoin koers naar de maan in ‘Uptober’?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste cryptonieuws, en gaan ze in op de vraag die iedereen bezighoudt: Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers in Uptober?

Ivan duikt dieper in de cijfers en trends – want de perfecte storm kan onderweg zijn. Daarnaast worden de grote stappen in crypto-adoptie en de risico’s die daarbij komen kijken uitgebreid besproken.

Gratis luisteren

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Star Wars-fan klaagt Rabobank aan wegens gedwongen bitcoin-verkoop
Star Wars-fan klaagt Rabobank aan wegens gedwongen bitcoin-verkoop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Ethereum kosten exploderen: activiteit neemt fors toe
Ethereum kosten exploderen: Cryptobeurs legt uit waarom
Ethereum crasht hard, grote investeerder verkoopt plotseling ETH
Ethereum ziet inflatie stijgen & status als ‘supergeld’ wankelen
Advertentie