Foto: Tada Images / Shutterstock.com
De recent goedgekeurde bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) hebben vooralsnog niet het gewenste effect gehad op de koers.
We zagen zelfs tegen het eind van de week een netto uitstroom uit de bitcoin beursfondsen plaatsvinden, maar dat komt voornamelijk door de leegloop uit het ETF van Grayscale.
Het ETF van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, blijft daarentegen groeien en behaalde nog een enorme mijlpaal op vrijdag.
Bitcoin ETF van BlackRock bereikt $2 miljard AUM
Het BlackRock iShares Bitcoin ETF (IBIT) werd op vrijdag het eerste spot bitcoin-ETF die $2 miljard aan assets under management (AUM), of activa onder beheer, bereikte.
De instroom nam tegen het eind van de week echter wel af. Desondanks behaalde het fonds op vrijdag een AUM van maar liefst 49.952 BTC. Dat kunnen we zien doordat analysebedrijf Arkham Intelligence onlangs de adressen van het fonds wist te achterhalen.
Op vrijdag begon ook de bitcoin koers te stijgen waardoor de totale waarde van de stapel door de $2 miljard brak. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs alweer uit op $42.600 waardoor de totale waarde van het fonds op $2,13 miljard uitkomt.
Dat betekent dat het in slechts twee weken tijd de twee na grootste ETF is geworden van de meer dan 600 ETF’s die sinds begin 2023 zijn gelanceerd, meldt ETF-expert Nate Geraci. Hij zegt dat het waarschijnlijk volgende week zelfs het grootste ETF wordt.
De andere grote bitcoin ETF’s
Het bitcoin fonds van Fidelity, het Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), staat op de tweede plek. Het beheert 43.855 BTC ter waarde van $1,87 miljard.
We tellen dan niet het Grayscale fonds mee. Dat fonds bestond al voordat het een ETF werd en blijft zelfs na de hevige uitstroom van de afgelopen weken verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld.
Het Grayscale Bitcoin ETF (GBTC) beheert maar liefst 508.532 BTC ter waarde van $21,6 miljard. De uitstroom uit GBTC komt opvallend sterk overeen met de instroom naar de andere fondsen, zoals hieronder is te zien:
The GBTC vs Nine cumulative flow chart looks identical to our chart tracking active vs passive funds (aka high cost vs low cost) via @JSeyff Check it out: https://t.co/zJzEXtxmH6 pic.twitter.com/1s790DzVcd
— Eric Balchunas (@EricBalchunas) January 27, 2024
Dat wordt mogelijk verklaard doordat beleggers overstappen naar ETF’s die lagere kosten hanteren. Dat verklaart echter ook waarom de bitcoin koers nog niet heel sterk heeft gereageerd, aangezien er weinig geld daadwerkelijk vertrekt, maar ook weinig nieuw geld vooralsnog binnenkomt.