Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Bitcoin-ETF opties van BlackRock kunnen “GameStop-achtige rally” veroorzaken

De BTC koers kan enorm beïnvloed worden door BlackRock’s ETF

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-ETF's zien sterkste instroom in weken, Ethereum blijft achter

Foto: Tada Images/Shutterstock

Een van de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen week was de goedkeuring door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor fysieke opties gekoppeld aan de bitcoin spot-ETF van BlackRock, de iShares Bitcoin Trust (IBIT). Deze goedkeuring is een belangrijke mijlpaal voor de crypto-industrie en voornamelijk voor bitcoin.

De goedkeuring opent de deur voor nieuwe beleggingsmogelijkheden in bitcoin, dit heeft naar waarschijnlijkheid grote gevolgen voor de volatiliteit en marktwending. De introductie van opties op een spot bitcoin-ETF kan aanzienlijke bewegingen in de BTC-markt veroorzaken, waardoor beleggers nieuwe kansen kunnen grijpen.

Bitcoin op scherp: Markt verwacht nu extreme renteverlaging
Bitcoin op scherp: Markt verwacht nu extreme renteverlaging

‘Gamma-squeeze’ zoals GameStop aandeel

Dit komt doordat de opties, specifiek call-opties, een hefboomeffect kunnen creëren waarbij marktmakers gedwongen worden om steeds meer BTC te kopen om hun risico’s af te dekken. Dit fenomeen staat in de financiële wereld bekend als een ‘’gamma-squeeze’’. Dit fenomeen heeft eerder ook plaatsgevonden bij de grote hype rondom GameStop terug in 2021.

In het geval van een gamma-squeeze ontstaat er een soort vicieuze cirkel waarbij beleggers call-opties kopen in de verwachting dat de prijs van, in dit geval bitcoin, zal stijgen. Marktmakers die deze opties verkopen moeten zich vervolgens indekken door bitcoin te kopen, hierdoor zal de prijs verder worden opgedreven. Dit wordt ook wel het sneeuwbaleffect genoemd.

De toetreding van een gigantische vermogensbeheerder als BlackRock in de bitcoinmarkt kan voor een grote groei in de vorm van institutionele beleggers zorgen. Zoals we eerder zagen nadat de bitcoin-ETF’s werden goedgekeurd. Dit zou een katalysator kunnen zijn voor onverwachte stijgende koersbewegingen.

Advertentie

Bitcoin ETF’s in de toekomst

Jeff Park van Bitwise Asset Management voorspelt dat IBIT-opties sterke institutionele vraag naar calls zullen aantrekken, wat kan leiden tot een gamma squeeze. ‘’Bitcoin-opties hebben een negatieve vanna: naarmate de spot stijgt, stijgt ook de volatiliteit, wat betekent dat delta nog sneller toeneemt. Wanneer marktmakers die short zijn op gamma dit afdekken, wordt de zaak van bitcoin explosief recursief. Meer opwaartse winst leidt tot nog meer opwaartse waarde dealers gedwongen worden om tegen hogere prijzen te blijven kopen. Een negatieve vanna gamma squeeze werkt als een tankraket”, zei Park op X.

Net als bij de GME-situatie zou een gamma-squeeze in bitcoin leiden tot snelle, soms extreme prijsstijgingen, aangewakkerd door de vraag. Dit zou de volatiliteit verder aanjagen en mogelijk een nieuw hoogtepunt voor bitcoin opleveren.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Advertentie