Foto: cybrain/Shutterstock
Recent stak de Europese Unie een stokje voor plannen om bitcoin (BTC) mining te verbannen. Een recent onderzoek van de Bitcoin Mining Council (BMC) wakkert de discussie over de milieu impact van Bitcoin echter weer aan. De Council, die de 51 grootste bitcoin mining bedrijven representeert, maakt bekend dat het energieverbruik van Bitcoin mining ten opzichte van vorig jaar met 41% is toegenomen. Dat meldt BMC voorzitter Michael Saylor:
In Q3 2022, #Bitcoin mining efficiency increased 23% YoY, and sustainable power mix was 59.4%, above 50% for the 6th quarter in a row. The network was 73% more secure YoY, only using 41% more energy, and is now 99% of all crypto hashing power.https://t.co/B0jlkWHYgg
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) October 18, 2022
Bitcoin mining is efficiënter geworden
Hoewel het onderzoek aantoont dat bitcoin mining een stuk efficiënter en duurzamer is geworden, houden de zorgen voor potentiële regulatie aan. Volgens BMC valt het echter allemaal wel mee. Het onderzoek toont aan dat bitcoin mining slechts 0,16% van het globale energieverbruik representeert, wat minder is van het globale verbruik van computerspelletjes. Volgens BMC is het “een onbeduidende deel van het totale globale energieverbruik”.
Het onderzoek bracht ook naar voren dat bitcoin mining verantwoordelijk is voor 0,10% van de totale CO2 uitstoot op aarde. “Verwaarloosbaar,” aldus de BMC.
Hoewel het totale energieverbruik met 41% toenam is de hash rate, de totale rekenkracht van het netwerk, met 73% toegenomen. Het cijfer toont aan dat bitcoin mining niet alleen is gegroeid, maar ook een stuk efficiënter is geworden. Volgens Glassnode, een bedrijf dat blockchain activiteit analyseert, is deze groei hoogstwaarschijnlijk vanwege efficiënter mining apparatuur.
Kritiek over bitcoin energieverbruik houdt aan
Milieuactivisten hebben weinig oog voor deze groeiende efficiëntie. Diverse organisaties blijven kritisch op de milieu impact van bitcoin mining. De internationale milieuorganisatie Greenpeace startte recent een anti-bitcoin mining campagne. De naam van de campagne is “Change the code, not the climate.” De organisatie wil een transitie naar een proof-of-stake (PoS) systeem teweegbrengen.
Proof-of-stake systemen zijn namelijk een stuk energie efficiënter dan proof-of-work systemen zoals die van Bitcoin. De recente merge update waarbij Ethereum (ETH) de transitie maakte naar zo’n proof-of-stake systeem zag het energieverbruik van het Ethereum met meer dan 99% afnemen.
Europa is in vergelijking met de Verenigde Staten een stap verder wat betreft crypto mining regulatie. Meerdere plannen zijn al uitgerold die de regulatie op crypto mining moeten vergroten. Dit process is aanzienlijk versneld vanwege de energiecrisis waarin Europa is beland sinds de start van de oorlog in Oekraïne.