Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De bitcoin (BTC) koers viel in de nacht van donderdag op vrijdag als een baksteen naar beneden, nadat bekend werd dat Israël fysiek reageerde op de Iraanse drone-aanvallen. Op hetzelfde moment schoten de olieprijzen juist als een raket omhoog naar 85,50 dollar per vat. Inmiddels is de situatie echter weer compleet omgekeerd, nadat er geluiden naar buiten kwamen over een voorlopige oplossing voor het conflict.
Wat zegt deze ontwikkeling over bitcoin?
Veel investeerders zien bitcoin als een veilige haven in tijden van economische en geopolitieke rampspoed. Het grootste deel van de markt (en dus de realiteit) zijn het daar op dit moment duidelijk niet mee eens.
Gedurende de escalatie van het conflict in de nacht van donderdag op vrijdag viel de bitcoin koers met enkele duizenden dollars omlaag, tot onder de 60.000 dollar. Op dit moment sprong de markt juist op Amerikaanse dollars, staatsobligaties en schoot natuurlijk de olieprijs omhoog.
BREAKING: US oil futures surge above $85/barrel after reports of a retaliatory strike by Israel in Iran.
Iran has just suspended all flights to Tehran, Isfahan and Shiraz.
Stock market futures are down nearly 2% on the news. pic.twitter.com/RSzkjPPXnu
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) April 19, 2024
De explosie van de olieprijzen (die inmiddels alweer redelijk gecorrigeerd is) betekende in theorie ook dat de inflatie opnieuw zou stijgen. Uiteindelijk vertaalt zich dat immers door naar de prijzen bij de benzinepomp.
Een hogere inflatie betekent weer dat de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen langer uitstelt, waardoor de aantrekkingskracht van de Amerikaanse dollar en staatsobligaties toeneemt ten opzichten van bitcoin en andere risico-assets.
Belangrijke dagen voor bitcoin
Zo kunnen we alles bij elkaar stellen dat er een paar belangrijke dagen in het verschiet liggen voor bitcoin. Onlangs vond de vierjaarlijkse Bitcoin halving plaats, wat op zichzelf niet meteen een spannende ontwikkeling of gebeurtenis markeert. Dit zou op de korte termijn echter volatiliteit teweeg kunnen brengen, want de markt blijft de markt.
Maar de focus zal liggen op het conflict in het Midden-Oosten, de weeksluiting voor bitcoin en natuurlijk op de verdere ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie. Aan onzekerheid en potentiële volatiliteit is in ieder geval geen gebrek op dit moment.