Foto: Everett Collection/Shutterstock
Het is vrijwel onmogelijk om nog de netwerken van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) over te nemen.
Volgens een nieuw onderzoek zijn de twee allergrootste crypto netwerken inmiddels “immuun” geworden voor zogeheten 51% aanvallen.
Wat zijn 51% aanvallen op Bitcoin en Ethereum?
Een 51% aanval verwijst naar een situatie waarin een hacker of groep hackers meer dan 50% van het netwerk controleren.
Bitcoin draait op een zogeheten proof-of-work (PoW) consensusmechanisme. Bij een 51% aanval op een PoW-netwerk moet de aanvaller meer dan 50% van de totale hash rate (rekenkracht) van het netwerk controleren.
Ethereum maakte in 2022 de overstap van PoW naar proof-of-stake (PoS). Dat houdt in dat bij een 51% aanval de aanvaller(s) de meerderheid van de gestakete (vastgezette) munten controleren.
Doordat de aanvallers de meerderheid van de consensus in handen hebben, stelt ze dit in staat om het netwerk te manipuleren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld transacties terugdraaien, dubbele uitgaven uitvoeren of het netwerk compleet platleggen.
Met een dergelijke aanval kunnen kwaadwillende actoren deze crypto netwerken dus ernstig verstoren.
Bitcoin en Ethereum zijn inmiddels ‘immuun’ voor deze aanvallen
Er hangt inmiddels echter een extreem hoog prijskaartje aan dit soort aanvallen. Althans als je ze op Bitcoin en Ethereum zou uitvoeren.
Volgens een onderzoeksrapport van Coin Metrics is het uitvoeren van dit soort aanvallen zo duur geworden, dat het vrijwel onmogelijk is.
Ook voor hackergroepen in dienst van overheden zou het nu veel te duur zijn, melden onderzoekers Lucas Nuzzi, Kyle Water en Matias Andrade.
Volgens de onderzoekers zou men meer dan $20 miljard uit moeten geven aan mining apparatuur om genoeg rekenkracht te produceren om Bitcoin tijdelijk over te nemen.
En zelfs in de meest winstgevende scenario voor de aanvallers, zouden ze minstens $40 miljard moeten uitgeven om $1 miljard te verdienen, wat een rendement van slechts 2,5% zou zijn.
Voor Ethereum zeggen de onderzoekers dat potentiële aanvallers eigenlijk slechts 34% van het vastgezette bedrag nodig hebben voor een succesvolle aanval.
De onderzoekers schatten echter dat dit alsnog $34,39 miljard had gekost als aanvallers op 31 december 2023 Ethereum hadden aangevallen. Toen lag de ETH prijs nog op $2.279, een stuk lager dan de huidige prijs van $2.820. Het zou ook maanden duren voordat zo’n aanval succesvol is.
De onderzoekers concluderen daarom dat “de veiligheid van Bitcoin en Ethereum is geëvolueerd tot een punt waarop de kosten en risico’s die aan de aanvallen zijn verbonden ruimschoots opwegen tegen de potentiële voordelen.”