Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De cryptocurrency markt kon de afgelopen dagen aardig herstellen van een flinke dip en vanochtend kleurden de meeste koersen nog groen. Echter gooit China weer roet in het eten.
De People’s Bank of China, de Chinese centrale bank, heeft op haar website bekendgemaakt dat het nog harder zal optreden tegen crypto. Een memo suggereert dat China wellicht alle handel in crypto, buiten bezit, gaat verbieden.
“Onlangs zijn hype-activiteiten voor virtuele valutahandel toegenomen, waardoor de economische en financiële orde wordt verstoord, illegale en criminele activiteiten worden gekweekt, zoals gokken, illegale fondsenwerving, fraude, piramidespelen en witwassen van geld.”
Aldus de PBOC. Het betekent dat zelfs de over-the-counter (OTC) handel, die zeer populair is in China, wellicht er nu ook aan moet geloven. Het zou echter om “fear, uncertainty & doubt” (FUD) gaan die al enkele weken oud is:
The market already heard the rumors around mid-September, and reacted on those fud by then. DON’T FALL FOR THE FUD AGAIN. https://t.co/pew1kyCZ3d
— Molly (@bigmagicdao) September 24, 2021
Desondanks slaat het nieuws snel aan en creëert het veel angst op de markt. Bitcoin (BTC) leek net eindelijk $45.000 te heroveren maar zakte zojuist in minder dan twee uur omlaag naar $41.000. Het is een verlies van bijna 9%. Toch lijkt BTC wellicht hier support te vinden, maar stabiel ziet er niet uit.
Ethereum (ETH) zakt van $3.100 helemaal naar $2.750, een verlies van zelfs 11,3%. Het allerhardst dalen momenteel de tokens van cryptocurrency-exchanges Huobi en OKEx. Waarschijnlijk omdat de status van deze crypto beurzen nu wat onzeker is. Huobi token (HT) zakt van $12,1 naar $9,5, een verlies van 21,5%. OKB zakt van $16,9 naar $13,4, een verlies van 20,7%. De totale marktkapitalisatie van crypto zakte zojuist naar $1,90 biljoen.
Door het nieuws is het herstel van de afgelopen dagen weer compleet verloren en staan de meeste koersen meer dan 15% in de min ten opzichte van een week geleden, en in veel gevallen zelfs meer dan 20%. Of we snel weer een herstel kunnen zien, is maar de vraag. De reden dat China dit doet heeft waarschijnlijk met de aankomende e-yuan, een central bank digital currency (CBDC), te maken.