Amerikaans beurssentiment hoger dan tijdens dotcom-bubbel
Foto: Oleg Kozlovskyy/Shutterstock
Het optimisme van de Amerikaanse consument over aandelen is ongekend hoog. De meeste beleggers lijken momenteel euforisch over aandelen en bitcoin (BTC), dat is begrijpelijk gezien de reeks enorme koersstijgingen van de afgelopen tijd. Maar is dit het moment waarop het feestje ten einde kan komen?
De hype is groter dan in 2000
Het sentiment onder Amerikaanse consumenten is momenteel hoger dan tijdens de dotcom-bubbel van 2000. Is dit een reden om direct short te gaan, oftewel in te spelen op dalende koersen? Dat lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk, aangezien niemand kan voorspellen hoe ver de koersen nog kunnen stijgen.
Het extreem positieve marktsentiment baart sommige analisten zorgen, omdat dergelijke euforie historisch gezien vaak wordt gevolgd door forse correcties. Toch is het geen garantie dat de geschiedenis zich herhaalt, aangezien de markt er momenteel anders uitziet dan in het verleden.
A dominant feature of this year’s return profile has been the amplification of an earnings-driven rally by expanding valuation multiples. Typically, the earnings cycle is negatively correlated to the valuation cycle because price is always discounting the future, but there have… pic.twitter.com/eN30E9OMTJ
— Jurrien Timmer (@TimmerFidelity) December 11, 2024
De bovenstaande analyse van Jurrien Timmer, hoofdeconoom bij Fidelity, bevestigt dat. Timmer stelt namelijk dat de huidige bullmarkt behoorlijk “ongewoon” is.
Hij laat zien dat het eerste deel van een marktcyclus vaak wordt gekenmerkt door een stijging van de koerswinstverhoudingen (P/E-verhoudingen). En vervolgens moeten de bedrijfswinsten te koersen verder omhoog stuwen.
Nu zien we echter de merkwaardige ontwikkeling dat zowel de bedrijfswinsten toenemen als de koerswinstverhoudingen blijven stijgen. Met andere woorden: deze bullmarkt is anders dan voorgaande.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Hoewel we geen definitieve conclusies kunnen trekken, valt op dat deze bullmarkt bijzonder sterk is.
Macro-economische indicatoren wijzen momenteel niet op significante problemen en lijken daarmee een stabiele basis te bieden voor verdere marktgroei. De economische groei in de Verenigde Staten ligt op koers, al kan een lichte stijging van de inflatie verdere renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank bemoeilijken.
Een onverwachte macro-economische schok, die de bullmarkt uit balans kan brengen, lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Hoewel dergelijke gebeurtenissen per definitie onvoorspelbaar zijn, wijst niets erop dat er binnenkort een grote verstoring plaatsvindt. Daarmee blijft de kans op verdere stijgingen in de bitcoin koers voorlopig aanwezig.
🎙️ NIEUWE PODCAST: Bitcoin eindelijk op $100.000: Het kan nu wel eens hard gaan... Luister nu de podcast