Nick de Jong Nick de Jong
4 min. leestijd

Bitcoin-duik veroorzaakt ‘extreme angst’, maar biedt ook kansen

Fear & Greed Index op dieptepunt, historische data wijst op herstel

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Ontbijt: Bitcoinmarkt in 'extreme angst', Duitse dump bijna voorbij?

Foto: Sashkin/Shutterstock

Afgelopen vrijdag liet de koers van de grootste cryptomunt, bitcoin (BTC), zich plotseling in het diepe vallen. In een tijdsbestek van zo’n acht uur daalde de prijs van 56.832 dollar naar 52.826 dollar. Het effect van de snelle duik was door de hele crypto gemeenschap te merken. Niet alleen bitcoin daalde flink, vrijwel alle andere cryptocurrencies ondervonden ook problemen. Het gevolg is dat de angst op de markt is toegenomen. Hoewel angst in de markt negatief is, is er ook goed nieuws uit te halen.

Fear & Greed Index naar ‘extreme angst’ voor BTC

Nadat afgelopen vrijdag de maandelijkse werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten bekend werden gemaakt, reageerde de markt direct. De resultaten vielen minder gunstig uit, dan analisten hadden verwacht. Het gevolg was een hard dalende trend voor bitcoin.

De snel dalende trend veroorzaakte volgens de zogenaamde Fear & Greed Index, een angst door de markt. Deze indicator loopt van 0 naar 100, waarbij een hogere score wijst op ‘inhaligheid’ en een lage waarde op ‘angst’. Wanneer de bitcoin koers stijgt en de markt heel erg positief is, is deze score ook hoog. Handelaren willen dan graag instappen en worden inhalig door de sterk stijgende prijzen. De situatie van afgelopen vrijdag deed echter het tegenovergestelde gebeuren. De score zakte omlaag, waardoor er een duidelijke angst was in de markt.

Wanneer de scores zich in het uiterste van het bereik bevinden, kan dit een belangrijke indicatie zijn voor wat de prijs zal gaan doen. Wanneer de score erg laag is, kan dit erop wijzen dat een kanteling van de trend aanstaande is. Gisteren stond de index op 23, wat wijst op ‘extreme angst’. Naast dat deze score kan wijzen op een mogelijke kanteling van de trend, wijst het ook op een mogelijke bodem van de daling. Wanneer de score de komende tijd langzaamaan weer toe neemt, zou dat kunnen betekenen dat de koers zich ook weer zal herstellen. Op dit moment staat de index echter op 29, wat eigenlijk nauwlijks een echte verbetering is van het sentiment.

September eindigt meestal rood voor BTC koers

Wanneer de koers zijn weg omhoog weer inzet is lastig te zeggen. Het zou zomaar nog even kunnen duren. De maand september is historisch gezien namelijk een maand waarin bitcoin vrijwel altijd eindigde met een negatief resultaat. Dat analisten zich aan deze data vasthouden draagt alleen maar bij aan een negatief sentiment op dit ogenblik.

De bekende crypto analist Benjamin Cowen deelde zijn mening over de huidige situatie via zijn X-account. De resultaten van deze maand tot nu toe zouden volgens hem op de “goede” weg zijn voor eenzelfde soort resultaat als in het verleden. De koers is tot nu toe namelijk al met 8,16% afgenomen. Wanneer de maand eindigt met de huidige koers, zou het prima in de reeks van de afgelopen jaren passen. Volgens dezelfde historische data is de maand oktober meestal juist erg positief. Wanneer september dus in het rood zal eindigen, dan is er een goede kans aanwezig dat oktober weer groene cijfers zal leveren.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.

Nederlanders krijgen in september €10 gratis crypto en handelen gratis

Ben je klaar om de fascinerende wereld van cryptocurrencies te ontdekken? Of overweeg je een investering in Bitcoin of andere crypto? Dit is je kans!

Crypto Insiders heeft een samenwerking met Bitvavo gesloten, exclusief voor onze lezers. Zo werkt het:

  1. Maak nu gratis een Bitvavo-account aan via onderstaande link
  2. Ontvang direct €10 crypto naar keuze cadeau
  3. Geniet van 7 dagen gratis handelen tot wel €10.000 aan transacties

Een ideaal startschot om laagdrempelig en makkelijk de cryptomarkt te verkennen. Of je nu een beginner bent of een ervaren trader, deze kans wil je meepakken.

🚀 Bekijken en meepakken

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie