Foto: 24K-Production/Shutterstock
De koers van bitcoin (BTC) liet de afgelopen week weer wat tekenen van leven zien. Toch lijkt de bitcoin dominantie, dat wil zeggen het marktaandeel van bitcoin ten opzichte van alle andere cryptocurrencies, alleen maar verder te dalen. Bitcoin doet het dus goed, maar de altcoin-markt doet het nog beter! Betekent dit dat er weer een altseason aan zit te komen?
Bitcoin-dominantie zakt verder weg
Gisteren bereikte de bitcoin-dominantie een dieptepunt van 38,67%. Een dergelijk laag percentage is al zeker vier jaar niet meer gezien! De laatste keer dat de dominantie zo laag stond was op 10 juni in 2018. Toen was de dominantie van bitcoin een vergelijkbare 38,19%, dat blijkt uit data van CoinMarketCap.
De lage dominantie van de grootste cryptocurrency laat zien dat altcoins ten opzichte van BTC aan het inlopen zijn. Dat zagen we natuurlijk ook terug in de koersen van een aantal grote altcoins de laatste tijd. Zo steeg dogecoin (DOGE) naar aanleiding van het nieuws dat Elon Musk Twitter had overnemen gigantisch en ook Polygon (MATIC) maakte een behoorlijke stijging door nadat bekend werd dat het ging samenwerken met Meta.
Mogelijk signaal voor altseason
In het verleden werd een lage bitcoin-dominantie vaak gezien als een mogelijk signaal dat er een altseason aan zit te komen. Aan de hand van deze theorie zou men uiteraard kunnen stellen dat de deur openstaat voor een nieuw altseason. Echter, zo simpel is het natuurlijk ook weer niet. Het verleden is namelijk geen garantie voor de toekomst.
Veel hangt namelijk af van de huidige macro-economische situatie die nog altijd als een donkere wolk boven de crypto markt hangt. Hoewel het er nu, zelfs vergeleken met een paar weken geleden, eindelijk weer wat beter uit ziet, kan dit alles weer omdraaien op het moment dat bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank met onverwachte maatregelen komt.
Desalniettemin is een lage bitcoin-dominantie een positief signaal voor de altcoin-markt. Wil dat automatisch zeggen dat er gegarandeerd een altseason van start gaat? Nee, daarvoor zijn we afhankelijk van teveel externe factoren. We zitten immers ook nog steeds midden in een hardnekkige bearmarkt.