Historisch patroon: Bitcoin daalde 4 van de 5 keer bij schuldenplafond
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Bitcoin (BTC) zit sinds het bereiken van de all-time high van 108.000 dollar in de problemen. Nadat de Amerikaanse centrale bank op 18 december strenger dan verwacht uit de hoek kwam, begonnen de koersen van risicobeleggingen als bitcoin en aandelen te dalen.
Nu lijkt er zich een volgend probleem aan te kondigden voor bitcoin.
Het volgende probleem voor bitcoin?
Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, zegt namelijk te verwachten dat de Amerikaanse overheid zijn schuldplafond bereikt op het moment dat Donald Trump wordt geïnaugureerd als president.
Tussen 14 en 23 januari zou dat moeten gebeuren, terwijl Trumps presidentschap op 20 januari van start gaat.
Hoewel het bereiken van het schuldplafond in eerste instantie problematisch lijkt, is dit in de praktijk zelden een onoplosbaar obstakel gebleken. Tot nu toe is het schuldplafond al 103 keer verhoogd. Sinds de invoering in 1939, toen het plafond werd vastgesteld op 45 miljard dollar, is de staatsschuld uitgegroeid tot ruim 36 biljoen dollar.
De Amerikaanse staatsschuld blijft in een onhoudbaar tempo groeien waardoor het schuldplafond weer onvermijdelijk omhoog moet. Als dit niet gebeurt, dreigt een shutdown van de overheid, maar dat scenario lijkt onwaarschijnlijk.
Slecht voor de bitcoin koers?
Opvallend is dat een verhoging van het schuldplafond tot nu toe meestal een negatief effect had op de bitcoin koers. Op de korte termijn verloor de koers vaak enkele procenten na een verhoging van het Amerikaanse schuldplafond.
Tot nu toe kwam dat vijf keer voor in de levensgeschiedenis van bitcoin.
Alleen in 2019 had de verhoging van het schuldplafond een positief effect op de bitcoin-koers, terwijl de impact in oktober 2021 neutraal bleef. In de overige gevallen leidde het vooral tot koersdalingen van de digitale munt.
Je zou op het eerste gezicht verwachten dat een verhoging van het schuldplafond gunstig zou zijn voor bitcoin. Het stelt de Amerikaanse overheid immers in staat om meer geld te lenen, wat in theorie tot inflatie zou kunnen leiden.
Bitcoin wordt vaak gezien als een bescherming tegen inflatie, maar in de praktijk blijkt het effect anders te zijn. Tot nu toe reageerde de bitcoin-koers meestal negatief op verhogingen van het schuldplafond.
Met een verhoogd schuldplafond kan de Amerikaanse overheid meer geld lenen om haar uitgaven te bekostigen. Dit wordt soms omschreven als het “printen” van geld, wat inflatie kan veroorzaken. Hoewel bitcoin vaak wordt gezien als een bescherming tegen inflatie, blijkt dit in de praktijk niet altijd tot koersstijgingen te leiden. Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.
Bitvavo telt af naar nieuw jaar: Iedereen ontvangt gratis crypto
Klaar om in te stappen tijdens deze, nu al, historische bitcoin rally? Bitvavo geeft nieuwe gebruikers tijdelijk direct €10 gratis crypto naar keuze. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt. Voor bestaande gebruikers, verloot Bitvavo elke week duizenden euro’s.
Registreer je vandaag bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en pak direct je crypto-cadeau uit en ontvang direct €10 crypto.
🎙️Nieuw: 2024 RECAP: Was bizar voor crypto: Van ‘internet gekkies’ naar Wallstreet... Luister nu de podcast