Foto: valerii eidlin / Shutterstock.com
Normaal gesproken is er een erg hoge correlatie tussen bitcoin (BTC) en de Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor technologieaandelen. Maar sinds kort lopen de twee niet meer gelijk. Doorgaans is dat een teken dat een flinke correctie onderweg is.
Bankencrisis oorzaak crypto hype?
Over het algemeen is de crypto-markt sterk gecorreleerd met aandelen. Het is immers allemaal op hetzelfde gebaseerd. Als er veel liquiditeit (‘beschikbaar geld’)
in de markt is, dan stijgen de prijzen van activa. Als er weinig liquiditeit is, dan dalen markten. Als er veel geld in de markt is, dan is er ruimte voor groei.
De afgelopen tijd gold het tweede. Investeerders waren meer dan bereid om hun geld in risicovolle investeringen te stoppen. Dat werd voor een deel veroorzaakt door de bankencrisis. Verschillende grote banken zijn al ten onder gegaan, waaronder Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en vorige maand ook First Republic Bank.
Investeerders zagen crypto juist als een alternatief voor het bankensysteem, waardoor de coins hard in waarde groeiden. Ook memecoins liftten mee op de enorme hype. De nieuwe memetoken Pepe (PEPE) haalde in een maand tijd letterlijk uit het niets een marktwaarde van meer dan een miljard.
Bitcoin daalt, correlatie met aandelen breekt
Maar nu is bitcoin licht gedaald. Onder ‘licht’ verstaan we op het moment van schrijven ongeveer 10% gemeten vanaf de lokale top, waarmee het de consoliderende formatie nog niet heeft verbroken.
Toch heeft BTC de correlatie met de Nasdaq wél verbroken. Bitcoin is bij uitstek gecorreleerd aan technologieaandelen. Een verklaring daarvoor is dat het in theorie relatief risicovol en beide software vertegenwoordigt.
Vaak geldt dat als bitcoin een koersverandering inzet, de Nasdaq volgt. Bitcoin wordt gezien als risicovoller, daarom verkopen investeerders vermoedelijk hun coins eerst voordat ze hun aandelen verkopen. De Nasdaq bevindt zich momenteel nog rond zijn hoogtepunt van de afgelopen maanden. Beursanalist Mike McGlone verklaarde onlangs iets soortgelijks.