Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock
Bitcoin (BTC) is de nieuwe week niet goed begonnen. In de nacht van zondag op maandag daalde de prijs van de digitale munt met enkele procenten en kwam daarmee onder de 63.000 dollar uit.
Zojuist ving de koers nog een kap en daalde zelfs naar de 61.000 dollar. Krijgt de bullmarkt nog wel een vervolg? Het antwoord op die vraag komt mogelijk al komende vrijdag.
Zorgen over de Amerikaanse economie
In maart 2022 begon de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) met het verhogen van de rentes om de inflatie te bevechten. Veel economen hadden verwacht dat het niet lang zou duren voordat er een recessie zou opduiken.
De redenatie daarachter was simpel: we hebben een decennia achter de rug met rentes van ongeveer 0%. De Amerikaanse economie kan niet overleven op een rente van 5%.
We zijn nu echter ruim twee jaar verder en van een recessie is nog steeds geen sprake. Toch begint de Amerikaanse consument nu wat uitgeblust te raken en beginnen de spookverhalen over een mogelijke recessie weer de ronde te doen.
Zo is de werkloosheid in de Verenigde Staten voor het eerst in 4 jaar tijd boven het gemiddelde van de afgelopen 36 maanden gekomen, meldt The Kobessi Letter. Meestal volgt daarop een gigantische piek van de werkloosheid en een recessie.
Ook is duidelijk dat de werkloosheid in een opwaartse trend zit. Van april 2023 tot vandaag is de werkloosheid gestegen van 3,4% naar de huidige 4,0%. Begint de arbeidsmarkt dan toch te kraken? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?
This trend is concerning:
For the first time in 4 years, the US unemployment rate has crossed above its 36-month moving average.
In previous economic cycles, every time this has happened a rapid spike in jobless rate followed.
This has also coincided with the economy falling… pic.twitter.com/uDBctOGilr
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) June 23, 2024
Krakende arbeidsmarkt slecht voor bitcoin?
In theorie is een krakende arbeidsmarkt niet per definitie slecht voor bitcoin, maar dat is afhankelijk van de ontwikkeling van deze situatie. Als de arbeidsmarkt rustig blijft verzwakken, dan zal dat de opwaartse druk achter de inflatie wegnemen en de ruimte voor renteverlagingen vergroten.
Dat zou kunnen betekenen dat de Federal Reserve in september al zijn eerste renteverlaging kan doorvoeren, wat in theorie een goede ontwikkeling is voor bitcoin.
Negatief zou zijn als blijkt dat de Amerikaanse economie een stuk zwakker is dan aanvankelijk werd gedacht. Bijvoorbeeld als er een gigantische recessie uitbreekt. Dat zal in ieder geval op de korte termijn voor ellende zorgen op de markt.
Ook betekent een zwakke Amerikaanse consument dat er simpelweg minder geld beschikbaar is voor investeringen in bitcoin. Het is tot vandaag vooral retail dat de bitcoin koers drijft. Als die groep geen geld meer heeft, dan zal dat ook bitcoin pijn doen.
Waarom is aanstaande vrijdag dan zo belangrijk voor bitcoin? Dat kun je hier teruglezen.