Thom Derks Thom Derks
24/06/2024 12:27 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/06/2024 12:12

Bitcoin daalt hard: waarom de koers zo zwaar onder druk staat

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin daalt hard: waarom de koers zo zwaar onder druk staat

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is de nieuwe week niet goed begonnen. In de nacht van zondag op maandag daalde de prijs van de digitale munt met enkele procenten en kwam daarmee onder de 63.000 dollar uit.

Zojuist ving de koers nog een kap en daalde zelfs naar de 61.000 dollar. Krijgt de bullmarkt nog wel een vervolg? Het antwoord op die vraag komt mogelijk al komende vrijdag.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zorgen over de Amerikaanse economie

In maart 2022 begon de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) met het verhogen van de rentes om de inflatie te bevechten. Veel economen hadden verwacht dat het niet lang zou duren voordat er een recessie zou opduiken.

De redenatie daarachter was simpel: we hebben een decennia achter de rug met rentes van ongeveer 0%. De Amerikaanse economie kan niet overleven op een rente van 5%.

We zijn nu echter ruim twee jaar verder en van een recessie is nog steeds geen sprake. Toch begint de Amerikaanse consument nu wat uitgeblust te raken en beginnen de spookverhalen over een mogelijke recessie weer de ronde te doen.

Zo is de werkloosheid in de Verenigde Staten voor het eerst in 4 jaar tijd boven het gemiddelde van de afgelopen 36 maanden gekomen, meldt The Kobessi Letter. Meestal volgt daarop een gigantische piek van de werkloosheid en een recessie.

Ook is duidelijk dat de werkloosheid in een opwaartse trend zit. Van april 2023 tot vandaag is de werkloosheid gestegen van 3,4% naar de huidige 4,0%. Begint de arbeidsmarkt dan toch te kraken? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Advertentie

Krakende arbeidsmarkt slecht voor bitcoin?

In theorie is een krakende arbeidsmarkt niet per definitie slecht voor bitcoin, maar dat is afhankelijk van de ontwikkeling van deze situatie. Als de arbeidsmarkt rustig blijft verzwakken, dan zal dat de opwaartse druk achter de inflatie wegnemen en de ruimte voor renteverlagingen vergroten.

Dat zou kunnen betekenen dat de Federal Reserve in september al zijn eerste renteverlaging kan doorvoeren, wat in theorie een goede ontwikkeling is voor bitcoin.

Negatief zou zijn als blijkt dat de Amerikaanse economie een stuk zwakker is dan aanvankelijk werd gedacht. Bijvoorbeeld als er een gigantische recessie uitbreekt. Dat zal in ieder geval op de korte termijn voor ellende zorgen op de markt.

Ook betekent een zwakke Amerikaanse consument dat er simpelweg minder geld beschikbaar is voor investeringen in bitcoin. Het is tot vandaag vooral retail dat de bitcoin koers drijft. Als die groep geen geld meer heeft, dan zal dat ook bitcoin pijn doen.

Waarom is aanstaande vrijdag dan zo belangrijk voor bitcoin? Dat kun je hier teruglezen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Overheid VS dumpt 'bitcoin drugs miljoenen', BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie