Foto: JHVEPhoto/Shutterstock
Een lid van de United States Space Force (USSF), een onafhankelijke tak van de Amerikaanse strijdkrachten die verantwoordelijk is voor militaire operaties in de ruimte, heeft gepleit voor het onderzoeken van Proof-of-Work (PoW) systemen zoals Bitcoin (BTC) om het land te beschermen tegen cyberaanvallen.
Onderzoek Bitcoin tegen cyberaanvallen
Het gaat hier om Jason Lowerey, een astronautisch ingenieur bij de USSF, die op 2 december in een open brief aan het Defense Innovation Board (DIB), een onafhankelijke adviesraad voor innovatie binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie, het ‘’nationaal strategisch belang van Bitcoin’’ besprak.
Bitcoin wordt met name beschouwd als een alternatief voor het traditionele financiële systeem. Lowerey verklaart echter dat weinig mensen op de hoogte zijn van het feit dat de blockchain tevens kan worden gebruikt ‘’om alle vormen van gegevens, berichten of commandosignalen’’ te beveiligen. ‘’Deze misvatting onderschat de brede strategische betekenis van de technologie voor cyberveiligheid en daarmee voor de nationale veiligheid’’, zo schrijft Lowerey.
Lowerey legt in zijn brief uit dat een PoW-systeem zoals Bitcoin, waarin rekenkracht wordt ingezet om het netwerk te beveiligen, zou kunnen werken om tegenstanders af te schrikken van cyberaanvallen vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid gaan.
Met de huidige Bitcoin hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, is het buitengewoon kostbaar om controle te krijgen over het netwerk. Hiervoor zul je namelijk de meerderheid van de rekenkracht moeten beheersen. De moordende concurrentie onder Bitcoin miners maakt het netwerk zeer resistent tegen aanvallen van buitenaf.
Nieuwe cyberbeveiligingsrevolutie dankzij Bitcoin
De potentiële toepassingen van Bitcoin op het gebied van cyberbeveiliging zijn volgens Lowerey enorm en kunnen een belangrijke rol spelen in het behoud van de positie van de Verenigde Staten als wereldleider.
Volgens lowerey heeft Bitcoin het potentieel om een ‘’cyberbeveiligingsrevolutie’’ op gang te brengen:
“Het is het begin van een revolutie op het gebied van cyberbeveiliging. Het zet het wereldwijde elektriciteitsnet om in een grote, fysiek kostbare computer, of ‘macrochip’, en gebruikt deze om kwaadwillende actoren fysiek in bedwang te houden en een breed scala aan gegevens en berichten die het internet doorkruisen te beveiligen.”
Lowerey concludeert dat het Amerikaanse ministerie van Defensie naar zijn mening mogelijk al ‘’kostbare tijd heeft verloren’’ door Bitcoin niet te implementeren in zijn arsenaal.