Roan Egberts Roan Egberts
2 min. leestijd

Bitcoin crash wist ruim half miljard dollar aan crypto weg

Spanningen in het Midden-Oosten liepen snel op de afgelopen dagen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin crash wist bijna half miljard aan crypto weg

Foto: Summit Art Creations/Shutterstock

In de maand september deed de cryptomarkt het uitzonderlijk goed. Veel investeerders waren enthousiast en bitcoin (BTC) steeg zelfs kort boven de $65.000 uit. Bovendien staat oktober bekend als de beste maand voor bitcoin en andere cryptomunten.

Echter lijken nu geopolitieke ontwikkelingen roet in het eten te gooien. De toenemende spanningen in het Midden-Oosten creëerden gisteren een schokgolf en zorgden ervoor dat bitcoin een duik maakte van ruim vijf procent. Daardoor werd een groot aantal handelaren geliquideerd.

Bitcoin- en ethereum-ETF’s zien miljoeneninstroom sterk doorzetten
Bitcoin- en ethereum-ETF's zien miljoeneninstroom sterk doorzetten

$450 miljoen aan longposities geliquideerd

Voordat de markt een duik maakte, zat het marktsentiment in een opwaartse trend. De verwachting waren hoog en veel investeerders anticipeerden op hogere prijzen en openden daarom longposities. Een longpositie, vaak aangeduid als ‘long’, verwijst naar de verwachting dat de waarde van een cryptovaluta in de toekomst zal stijgen.

Gegevens van CoinGlass laten zien dat bitcoinhandelaren die long waren gegaan meer dan $122 miljoen verloren. Bovendien was dat niet de enige cryptomunt waar investeerders dachten dat ze een hogere prijs zouden zien. Investeerders in ethereum (ETH) zagen bijna $100 miljoen verloren gaan. De overige altcoins, waaronder pepe (PEPE), zagen meer dan $85 miljoen aan liquidaties.

In de afgelopen 24 uur zijn 162.331 handelaren geliquideerd, met een totaal van $543,47 miljoen aan liquidaties. $469,82 miljoen, of bijna 90%, hiervan waren longposities. Het zijn de hoogste cijfers sinds juli.

Advertisement

Oorzaak Midden-Oosten

De spanningen in het Midden-Oosten liepen snel op toen Iran besloot om een groot aantal raketten af te vuren op Israël. Het zou gaan om een vergeldingsactie, nadat Israël leiders van Hamas en Hezbollah had uitgeschakeld.

Belangrijke Israëlische locaties zouden daarbij het doelwit zijn. Israël beraadt zich inmiddels op een vergelding, waarbij Iran dreigt met verdere escalatie. Bitcoin heeft een daling gezien tot wel $60.300, maar herstelde zich de afgelopen uren tot boven de $61.500.

‘Bitcoin presteerde het allerbeste van al onze investeringsklassen’
'Bitcoin presteerde het allerbeste van al onze investeringsklassen'

Grote daling voor velen pijnlijk

Natuurlijk horen dalingen eenmaal in de cryptowereld. Toch was de daling voor futureshandelaren erg pijnlijk, die hun grootste verliezen in maanden zien.

Crypto-handelaren hadden zich dus al rijk gespeeld met de bekende ‘Uptober’ maand. Sinds 2013 waren er slechts twee oktobermaanden waarin bitcoin in rode cijfers uitkwam.

De marktomstandigheden van de afgelopen weken, waaronder het wereldwijde monetaire beleid en de politieke steun in de VS, duiden op een aanhoudende positieve trend.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie