Foto: Lukas Heldak/Shutterstock
De bitcoin (BTC) koers is sinds begin dit jaar al met ongeveer 50 procent gestegen, en sinds afgelopen september zelfs al met ruim 150 procent. Het optimisme is dan ook enorm, maar volgens analisten moeten handelaren voorzichtig zijn. De koers staat bijna op een all-time high, en zou eerder gaan crashen dan verder stijgen.
Bitcoins RSI zegt overgewaardeerd
Dat concludeerden analisten van The Market Ear afgelopen donderdag in een onderzoeksrapport. De twee-wekelijkse Relative Strength Index (RSI) staat voor bitcoin nu op 88. Dit niveau is samen met de koers nog nooit tegelijkertijd waargenomen, wat suggereert dat de hype bijzonder extreem is. Een hogere prijs achterna jagen ziet eruit als een erg late keuze, concluderen de onderzoekers.
Wel heeft de RSI vaker op een waarde van 88 gestaan, zoals in de bullmarkten van 2017 en 2020. Een activa is al overgewaardeerd als de RSI boven een waarde van 70 staat. Daarna volgde meestal een correctie of een periode van consolidatie, waarna de koers verschillende keren verder is gestegen. De observatie is dus geen garantie dat de koers vanaf hier voornamelijk zal dalen.
Bitcoin-ETF’s en halving gunstig voor de koers?
Er is de afgelopen tijd een hoop gebeurd waardoor handelaren bullish zijn op bitcoin. Vermoedelijk is de voornaamste factor de goedkeuring van 10 spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hierdoor hebben miljarden Amerikaanse dollars hun weg naar bitcoin gevonden. Het zorgde voor de grootste groei van crypto-beursfondsen ooit. De dagelijkse kapitaalinstromen waren zelfs groter dan wat miners konden produceren.
Over miners gesproken; naar verwachting vindt eind april de eerstvolgende Bitcoin halving plaats. Miners zullen per gedolven block op de blockchain hierna maar de helft van de bitcoins ontvangen als nu. Volgens veel analisten zal dit zorgen voor een verdere koersstijging. Tegelijkertijd is ook de verwachting dat het voor veel miners een stuk lastiger zal zijn om winst te maken. Mining kost namelijk ook een hoop geld.