Foto: Merlin74/Shutterstock
Deze week werd de koers van bitcoin (BTC) grotendeels bepaald door de Federal Reserve. Bitcoin reageerde op nieuws omtrent het beleid van de Fed vooral als een risicoactiva en toonde een zeer hoge correlatie met aandelenmarkten als Nasdaq en de S&P500.
#Bitcoin’s correlation with the Nasdaq and S&P500 is at 17 month highs.
The cryptocurrency has behaved strongly like a risk asset in response to the Fed’s latest meeting. pic.twitter.com/j4bkld9xCo
— Kaiko (@KaikoData) January 14, 2022
Bitcoin koers consolideert
Bitcoin werd donderdag bij $44.000 afgewezen en kelderde toen weer even fors. De BTC koers kon vrijdag ook niet aan $43.000 vasthouden en zakte even later ook door 42.500, maar maakte op $42.000 een flinke bounce.
Bitcoin schoot toen even omhoog maar rond $43.500 was de weerstand te groot. Toch kon bitcoin in eerste instantie nog rond $43.000 standhouden. Gisterenmiddag maakte bitcoin echter weer een flinke dip en zakte onder $42.600, maar stuiterde vervolgens gelijk terug naar $43.5000.
Bitcoin maakte vervolgens een poging omhoog maar werd al op $43.800 afgewezen en zakte vervolgens terug naar $43.000 die voor nu genoeg support bood. Vanochtend begon bitcoin weer iets te stijgen maar kon nog niet door 43.300 breken en komt momenteel op 43.200 uit op Binance en €37.800 Bitvavo. Bitcoin begint weer in een steeds kleiner bereik te bewegen.
Markt blijft voorzichtig
Het marktsentiment begon weer een stuk meer bullish te worden toen bitcoin vorige week herstelde van een dip onder $40.000 en in een meer opwaartse beweging terechtkwam. Deze week bleef echter de verwachte toename in volatiliteit uit en handelde bitcoin vooral zijwaarts. De markt is nog altijd zeer voorzichtig en de de angst nog altijd zeer groot:
Bitcoin Fear and Greed Index is 21. Extreme Fear
Current price: $43,076 pic.twitter.com/JrfU8kdRgj— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) January 16, 2022
Het ziet er daarom naar uit dat een zogeheten short squeeze langer op zich laat wachten. Bitcoin blijft wellicht nog langer in deze consolidatiefase zitten en langzamerhand neemt het vertrouwen op een snelle grote bounce weer af. Het bearish sentiment neemt iets toe vanwege een kleine netto instroom van BTC naar de beurzen toe. Het is zeer goed mogelijk dat bitcoin nog een tijdje langer in dit bereik vastzit voordat we een uitbraak zien.
#BTC
Due to extreme fear uncertainty continues among investors this week.
1⃣ High leverage continues, but in range.
2⃣ The funding rates is neutral with a slight predominance of short positions.
3⃣ The OI has decreased, but continues in range.
4⃣ The price in range.
👇 pic.twitter.com/SDZ5UQ6m20— M_Ernest_💯₿ (@M_Ernest_) January 15, 2022
De oprichters van analysebedrijf Glassnode melden dat dat veel investeerders nog altijd zeer voorzichtig zijn en op de zijlijnen zitten wachten.
Low ST Holder Supply in Profit combined with a low Stablecoin Supply Ratio, indicates lots of sideline money waiting to be reinvested into #bitcoin.
Deep dive in @glassnode’s latest Uncharted 👇https://t.co/xoDy4nZWUa pic.twitter.com/Y00ZzwZqH4
— 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰 (@Negentropic_) January 15, 2022
Een van de grootste redenen waarom bitcoin minder hard steeg dan verwacht in de afgelopen maanden, is het gebrek aan nieuw geld. We zien nog steeds geen ‘retail FOMO’ in de markt zoals in eind 2017 en begin 2021. Desondanks kon bitcoin in november een nieuwe all-time high (ATH) bereiken omdat de meeste investeerders niet hun BTC willen verkopen en dat is juist weer een zeer bullish teken.
The Oct/Nov all-time high is the first time in #Bitcoin’s history that new ATHs were reached *without* new highs in New Entities on-chain.
We made all-time highs in bear market conditions, with zero retail, because *no one wanted to spend their BTC*.
Let that sink in, skeptics. https://t.co/YDl3Quw89V pic.twitter.com/shQISwaCMy
— 𝐓𝐗𝐌𝐂 (@TXMCtrades) January 14, 2022