Foto: nyker/Shutterstock
Deze week is het jaarlijkse ‘Korea Blockchain Week’ evenement begonnen. Het brengt ’s werelds meeste invloedrijke experts en ondernemers uit de crypto industrie samen om de nieuwste innovaties en technologieën te bespreken. Ook de bekende Arthur Hayes, voormalig CEO van BitMEX, was aanwezig. Hayes beweert in zijn toespraak dat bitcoin (BTC) niet alleen al in een bullmarkt zit, maar dat deze al in maart was begonnen.
Try not to get too mangled tonight in Seoul. I’m on bright and early at 9:45am. LFG! #KoreaBlockchainWeek pic.twitter.com/tuKFrlRpQ8
— Arthur Hayes (@CryptoHayes) September 4, 2023
Federal Reserve speelt cruciale rol in bitcoin koers
Volgens Hayes begon de bullmarkt toen meerdere grote Amerikaanse banken ten onder gingen. Naast het faillissement van Silicon Valley Bank, werden ook de Silvergate Bank en de Signature Bank gedwongen te sluiten. Deze Amerikaanse bankencrisis zorgde ervoor dat beleggers naar bitcoin stapten waardoor de prijs flink steeg.
De Federal Reserve heeft volgens Hayes een cruciale rol in dit verhaal. De aanhoudende renteverhogingen van de Fed hebben een historische invloed op de wereldwijde financiële markten. Terwijl de Amerikaanse centrale bank probeert de inflatie in toom te houden, kijken steeds meer grote beleggers naar een alternatieve veilige haven om hun vermogen te beschermen.
In een poging om meer dergelijke faillissementen te voorkomen, creëerde de Federal Reserve het Bank Term Funding Program (BTFP). Dit noodkredietprogramma van de Fed geeft éénjarige leningen uit aan financiële instellingen. Hayes zegt hierover:
“Ik en de rest van de markt hebben dit terecht doorzien, omdat zij feitelijk hebben toegegeven dat zij dit probleem – de structuur van het banksysteem – hebben veroorzaakt en dit is een van de manieren waarop je dit kunt oplossen, namelijk: meer geld drukken.”
Bitcoin blijft evolueren in het financiële landschap
Volgens Hayes begint bitcoin zijn eigen weg te bewandelen. Traditioneel gezien blijven investeerders ver weg van risicovolle beleggingen als bitcoin tijdens hoge rentetarieven. Echter lijkt deze correlatie volgens Hayes te vervagen.
Bitcoin lijkt zich te ontwikkelen tot een ‘store of value’ en een hedge tegen inflatie. Hierdoor lijkt de digitale munt minder gevoelig te worden voor veranderingen in rentetarieven. Desondanks kwakkelt momenteel de bitcoin koers door het sombere macro-economische klimaat.