Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Onlangs nam El Salvador een nieuwe wet aan die bitcoin (BTC) als wettelijk betaalmiddel erkent. Deze beslissing kan echter bitcoin onder druk zetten en problemen voor de cryptocurrency alsmede het land creëren. Dat zegt JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, meldt persbureau Bloomberg op 11 juli.
El Salvador’s declaration of Bitcoin as legal tender could create challenges for both the country and the cryptocurrency, according to a team from JPMorgan Chase https://t.co/Pk7FW5d3Q7
— Bloomberg (@business) July 11, 2021
Volgens een team van JPMorgan zit namelijk een groot deel van bitcoin vergrendeld in “illiquide entiteiten.” Meer dan 90% van het circulerend aanbod van bitcoin is al meer dan een jaar niet verplaatst. Volgens JPMorgan zou de illiquide aard van bitcoin een “significante beperking zijn voor het potentieel als betaalmiddel.”
JPMorgen noemt nog drie potentiële struikelblokken op. De eerste is dat recente onderzoeken wijzen op een grote mate van scepsis. Eerder vandaag was nog op Crypto Insiders te lezen dat maar liefst driekwart van El Salvadorianen er sceptisch over is, minder dan 20% de wet goedkeurt en zelfs 65% er eigenlijk niet voor openstaat.
Verder zou volgens JPMorgan de hoge volatiliteit van bitcoin uitdagend kunnen zijn voor een “bimonetair” systeem en zou een aanhoudende onevenwichtigheid in de vraag naar bitcoin/dollar conversies voor fiscale problemen kunnen zorgen.
Bitcoin heeft de afgelopen jaren vooral status gewonnen als een oppotmiddel, maar de crypto heeft juist aanzien verloren als potentieel betaalmiddel. Dat komt mede dankzijn de lage transactiesnelheid van het netwerk: Bitcoin kan maximaal zeven transacties per seconde (TPS) verwerken. William Quiqley, medeoprichter van Tether, noemt het zelfs het slechtste betaalsyssteem ooit:
“Bitcoin is het slechtste betalingssysteem ooit uitgevonden. Het is verschrikkelijk. Bijna elk token is beter dan Bitcoin als betalingssysteem.”
Echter wordt Lightning Network nergens in het artikel benoemd. Deze zogeheten “layer-2 schalingsoplossing” zou veel van de bovenstaande problemen kunnen verhelpen en El Salvador heeft al aangekondigd gebruik ervan te zullen maken.