Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Op 7 september is de dag dat El Salvador bitcoin (BTC) officieel zal accepteren als wettig betaalmiddel. Het land is hiermee het eerste land in de wereld die deze stap zet. De president hoopt dat Bitcoin het land meer welvaart brengt, maar niet iedereen is daarvan overtuigd. De afgelopen dagen zijn er namelijk weer veel burgers de straat op gegaan.
El Salvador zal het eerste land ter wereld zijn dat bitcoin, naast de Amerikaanse dollar, als wettig betaalmiddel gaat accepteren. Alle ondernemers in het land moeten dan bitcoin accepteren, maar niet iedereen hoeft het te gebruiken. Bovendien krijgt iedereen $30 aan bitcoin zodra zij de nieuwe “Chivo” wallet downloaden.
Het voornamelijke doel van de wet is om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. Ook schreef de president in een reeks tweets vorige week dat bitcoin het land enorm veel geld kan besparen. Veel burgers wonen namelijk in het buitenland en sturen vaak geld naar huis. Dat kost het land veel geld door de hoge transactiekosten:
“Ons volk betaalt $400 MILJOEN per jaar aan commissies op overmakingen.
Alleen die besparing is een enorm voordeel voor onze mensen (of in ieder geval voor wie dat wil).
Er is ook het voordeel dat je geen contant geld hoeft mee te nemen. Veiliger en praktischer.”
Nuestro pueblo paga $400 MILLONES al año en comisiones por las remesas.
Solo ese ahorro será un beneficio enorme para nuestra gente (o al menos para quien así lo desee).
También está la ventaja de no tener que cargar efectivo. Más seguro y más práctico.
— Nayib Bukele (@nayibbukele) August 23, 2021
Voor veel burgers is dit het probleem
Maar niet iedereen is even blij met de wet. Voor de crypto- en Bitcoin-community is het natuurlijk een mooie stap. Maar voor een deel van de Salvadoranen ligt dat net iets anders. Veel van hen maken zich namelijk onder andere zorgen om de volatiliteit van BTC. Tijdens een recent protest waaraan honderden burgers meededen zei Stanley Quinteros, lid van het Supreme Court of Justice’s workers union tegen Reuters:
“We weten dat deze munt sterk fluctueert. De waarde ervan verandert van de ene op de andere seconde en we hebben er geen controle over,”
Zoals het er nu naar uitziet komt de wet er hoe dan ook. De tijd zal uitwijzen of Bitcoin El Salvador inderdaad meet welvaart en besparingen zal brengen!