Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Na het plaatsvinden van de derde halving bleek bitcoin (BTC) nog steeds een goede waarde opslag te zijn. Ondanks dat de prijs een paar dagen voor de halving van $10.000 naar $8.500 zakte, lijkt de prijs toch weer omhoog te krabbelen.
Door de halvering van het aanbod en de groeiende schaarste wordt de interesse van investeerders gewekt die zich willen wapenen tegen inflatie. Ook instituties lijken wakker te worden en hun slag te slaan in de crypto-sector. Het volume van gereguleerde crypto exchanges en fondsen steeg flink.
Zo steeg het volume van de Chicago Mercantile Exchange (CME) naar een all-time high op 11 mei, van $15 miljoen naar $40 miljoen in slecht 2 dagen volgens data van Skew. Ook de futures deden het goed en bereikten een totaal volume van $900 miljoen.
Een paar dagen voor de halving werd ook het eerste cryptofonds aangekondigd op een reguliere aandelenmarkt. Het eerste fonds is genoteerd op de Toronto Stock Exchange en werd mogelijk gemaakt door Gemini, en VanEcks’ MVIS. Dit fonds is door Tyler Winklevoss in beheer.
In kwartaalcijfers van Grayscale werd een recordaantal volume genoteerd wat momenteel goed is voor 1,7% van de totale circulatie van bitcoin. Grayscale noteerde een totaal volume van $500 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Het meeste volume is afkomstig van institutionele investeerders. Veel investeerders geven ook aan dat ze graag bitcoin in hun portfolio zien.
De term “digitaal goud” lijkt steeds populairder te worden en de ambitie van Bitcoin lijkt niet onopgemerkt te blijven. De mening dat bitcoin slechts een instrument is om tegengas te geven aan fiat lijkt bijgesteld te worden. Bitcoin vormt zich steeds meer tot een volwaardig activum.
Ook de toenadering die bitcoin ontvangt van grote fondsmanagers zoals Paul Tudor Jones dragen bij aan het imago. Veel investeerders voelen nu de drang om in te stappen. Prominente bitcoin figuren zoals Arthur Hayes, eigenaar van BitMex benadrukken hoe belangrijk het is om managers als Jones aan boord te hebben. Volgen Hayes is Jones slechts de eerste domino steen die een beweging in gang kan gaan zetten.
De interesse in bitcoin lijkt dus te stijgen en steeds meer investeerders lijken ondanks het risico dat bitcoin meedraagt een kleine toenadering te zoeken. Het lijkt er ook op dat de regulatie ten opzichte van 2017 is bijgesteld. Zo heeft Renaissance Technologie’s Medallion Fund, een fonds wat meer dan $10 miljard aan vermogen heeft, groen licht gekregen om bitcoin te gaan traden onder toezicht en regulaties.
Hoewel we niet kunnen zeggen wat de prijs van bitcoin gaat doen, lijkt het vooruitzicht van bitcoin zonnig. Eerder bleef de interesse van institutionele investeerders slechts bij interesse. Maar door grote fonds managers als Paul Tudor Jones worden er nu ook daadwerkelijk stappen genomen om trading te realiseren. Al deze stappen zullen gaan bijdragen aan een beter imago en een grotere interesse in bitcoin als aandeel.