Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Een standaard bitcoin (BTC) wallet bestaat uit een private key en een public key. De public key kan worden gezien als het adres waarnaar bitcoin verstuurd kan worden en de private key wordt gebruikt om transacties te ondertekenen en te versturen. Uit gegevens blijkt dat steeds meer bitcoin echter in zogenaamde multi-signature wallets zijn komen te staan.
Dit zijn wallets waarmee een transactie alleen kan worden verzonden wanneer meerdere private keys de transactie ondertekenen. Deze private keys van een wallets worden vooraf verdeeld en zijn vooral populair bij partijen die enorme hoeveelheden bitcoin bezitten zoals cryptocurrency-exchanges.
De bitcoin in een wallet met slechts een enkele private key kan in een geval van bijvoorbeeld een hack met gemak uit deze wallet gehaald worden, denk bijvoorbeeld aan de Mt. Gox hack. Een cryptocurrency-exchange die met een enkele private key werkt kan daarnaast te maken krijgen met situaties zoals we die bij de Canadese exchange QuadrigaCX, waar de CEO de private key mee zijn graf in nam.
In beide gevallen waren gebruikers hun bitcoin voor altijd kwijt. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer partijen met veel bitcoin voor multi-sig wallets kiezen. Meerdere bestuursleden en eventueel een derde partij krijgen allen een private key. Pas wanneer de vooraf bepaalde drempel van aantal ondertekenden is behaald kan een transactie worden verzonden.
Een derde van de bitcoin (BTC) in multi-sig wallets
Met het groeiende aantal investeerders zien exchanges steeds meer klanten. Eerder kon op Crypto Insiders gelezen worden dat exchanges alleen al 3,08 miljoen BTC in hun wallets hebben staan.
In totaal staat er op dit moment 6 miljoen BTC op multi-sig wallets, wat neerkomt op een derde van de huidige bitcoin in circulatie. Cointelegraph merkt op dat de adoptie van multi-sig wallets vooral in 2015 een boost zag. Dit is namelijk vlak na de Mt. Gox hack waarbij klanten enorme hoeveelheden bitcoin zagen verdwijnen.