Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De afgelopen tijd treedt de Chinese overheid hard op tegen bitcoin (BTC) mining in het land. Meerdere regio’s hebben het compleet verboden, maar nu blijkt dat de mining-industrie in China al voor het strenge optreden hard aan het krimpen was. Dat meldt persbureau Reuters op 15 juli, gebaseerd op gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF):
China’s share of bitcoin mining slumped even before Beijing crackdown, research shows https://t.co/EwLncTMOtZ pic.twitter.com/LuC8luOVnM
— Reuters (@Reuters) July 15, 2021
Volgens het CCAF was China in september 2019 nog verantwoordelijk voor maar liefst 75,5% van alle bitcoin-mining in de wereld. In april 2021 was dat aandeel gedaald naar nog maar 46% en dat was een maand eerder dan de Chinese overheid optrad.
De gegevens lopen echter maar tot april, dus het is nog onduidelijk wat het effect van het verbod is en waar dit percentage nu zou liggen. De zogeheten hash rate, de totale rekenkracht, van het netwerk lag op 13 mei nog rond 170 exahashes per second (EH/s) en bereikte op 28 juni een dieptepunt van 68 EH/s. Dat is een afname van maar liefst 60% en zou dus kunnen betekenen dat China nu minder dan 20% nog in handen heeft, al is dat natuurlijk maar een hele grove schatting.
Volgens de CCAF halen de Verenigde Staten en Kazakhstan ondertussen het meeste voordeel uit de inkrimping in China. Het aandeel in de VS is sinds september 2019 meer dan verviervoudigd van 4% naar 16,8% in april 2021. Kazakhstan pakte in april de derde plek met 8,2%. Wederom is het onduidelijk waar de percentages van beide landen vandaag de dag zouden liggen. Sinds het verbod zijn meerdere grote mining-bedrijven al verhuisd naar de VS en Kazakhstan.
Het Chinese verbod zorgde voor veel paniek in eerste instantie, maar wordt door veel mensen juist ook als een positieve ontwikkeling gezien. Er waren namelijk jarenlang zorgen over de centralisatie. Langzamerhand is de hash rate aan het herstellen en op 14 juli komt deze weer op 108 EH/s uit.