Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De zogeheten ‘bitcoin-mining difficulty,’ oftewel de moeilijkheidsgraad voor bitcoin-miners, is vandaag met maar liefst 16% gedaald. Dat is de grootste aanpassing in meer dan negen jaar, meldt onderzoeksbureau Glassnode:
We just observed the 2nd largest negative #Bitcoin mining difficulty adjustment in history: -16%
It topped the -15.9% change in March this year.
The only other time difficulty saw a larger downwards adjustment (-18%) was over 9 years ago, in Oct 2011.https://t.co/hXl4n3DAYR pic.twitter.com/7zgwMjNj13
— glassnode (@glassnode) November 3, 2020
Het Bitcoin (BTC) systeem is zo gemaakt dat blocks op de blockchain van bitcoin ongeveer elke 10 minuten worden gemined. Als de hash rate, oftewel de totale rekenkracht van het bitcoin-netwerk, stijgt, dan betekent dit er veel actieve miners zijn. Om ervoor te zorgen dat het tempo ongeveer gelijk blijft wordt de moeilijkheidsgraad elke 2.016 blocks, dat is ongeveer elke twee weken, automatisch aangepast. Dit wordt de ‘bitcoin mining difficulty adjustment’ genoemd.
De afgelopen maanden bleef de hash rate alsmaar stijgen. Begin deze maand bereikte het zelfs een recordhoogte. Onlangs ging de hash rate echter hard onderuit. Gegevens van Blockchain.com tonen dat deze daalde van ongeveer 146 exahashes per seconde (EH/s) naar 107 EH/s, en dat is waarom we vandaag een van de grootste moeilijkheidsgraadaanpassing van bitcoin ooit zien.
Met een daling van 16% overtreft het zelfs de daling die we zagen in maart dit jaar, toen het coronavirus uitbrak en alle financiële markten wereldwijd een grote klap vingen. Er heeft in de geschiedenis van bitcoin maar een keer een grote daling plaatsgevonden, en dat was in oktober 2011, inmiddels negen jaar geleden.
De reden waarom de hash rate zo ver is gezakt heeft wellicht te maken met het einde van het regenseizoen in China. Verreweg de meeste bitcoin-miners zitten in China en in de zomer verhuizen zij naar de Sichuan provincie. Hier staat een gigantische waterkrachtcentrale die overtollig stroom zeer goedkoop levert aan miners. Nu dat het regenseizoen ten einde is verhuizen de miners weer en dat veroorzaakt een enorme dip.