Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, van het Bitcoin (BTC) netwerk, daalt vandaag met bijna 16% omlaag terwijl twee weken geleden nog een van de grootste sprongen omhoog ooit werd gemaakt.
Op 13 mei bereikte de hash rate, of rekenkracht van het bitcoin-netwerk, een nieuwe all-time high (ATH) rond 180 exahashes per seconde (EH/s). Op dezelfde dag steeg de moeilijkheidsgraad met maar liefst 21,53% omhoog.
De reden was dat twee weken eerder de totale hash rate nog daalde doordat enkele grote mining-farms in China tijdelijk werden stilgelegd. Dat had te maken met een inspectie in koolmijnen na een ongeluk. Daarna herstelde de hash rate weer en kwam zelfs hoger dan ooit uit. Dat ging vervolgens gepaard met een enorme toename van de moeilijkheidsgraad.
Het blockchain-netwerk van Bitcoin past automatisch elke 2.016 blocks, ongeveer elke twee weken, deze moeilijkheidsgraad aan. Bitcoin is zo gemaakt dat ongeveer elke 10 minuten transactie blocks worden verwerkt. Wanneer er veel concurrentie is onder miners en het verwerken van deze blocks gemiddeld onder de 10 minuten uitkomt, dan gaat automatisch de moeilijkheidsgraad omhoog.
Als er echter minder concurrentie is en het langer dan 10 minuten gemiddeld duurt, moet de moeilijkheidsgraad weer omlaag. Dat zien we dus vandaag gebeuren. Volgens BTC.com daalt de moeilijkheidsgraad vandaag met maar liefst 15,97% bij een gemiddelde hash rate van 150 EH/s.
De reden hiervoor lijkt te maken te hebben met fear, uncertainty & doubt (FUD) dat China wellicht van plan is om hardhandig tegen miners op te treden. Dat leidde ertoe dat enkele bedrijven hun werkzaamheden stillegden. De hash rate daalde vorige week van 180 EH/s naar ongeveer 120 EH/s alvorens te herstellen naar 150 EH/s.
Een tweede reden vinden we wellicht in Sichuan. Rond deze tijd beginnen veel mining-bedrijven hun jaarlijkse verhuizing naar deze Chinese provincie waar een grote waterkrachtcentrale staat. Tijdens het regenseizoen levert de waterkrachtcentrale overtollig stroom voor zeer goedkoop. Normaliter zou het regenseizoen al zijn begonnen, maar dat is dit jaar nog niet het geval.