Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Volgens Glassnode tonen de on-chain gegevens van Bitcoin (BTC) een zeer bullish plaatje voor de koers. Dat meldt het analysebedrijf in een nieuw rapport gepubliceerd op 11 oktober:
#Bitcoin on-chain fundamentals continue to paint a bullish picture, with Long-Term Holder supply hitting ATH
Leverage has also crept back into derivatives, with futures premiums, open interest and funding rates on the rise
Read more in The Week On-chainhttps://t.co/gHMLh2UUMo
— glassnode (@glassnode) October 11, 2021
Ten eerste valt Glassnode op dat investeerders weigeren hun bitcoin te verkopen, ondanks dat de prijs het hoogst ligt in vijf maanden.
Investeerders die hun bitcoin voor de lange termijn vasthouden, oftewel de long-term holders (LTH), hebben maar liefst 2,37 miljoen ter waarde van zo’n $140 miljard in de afgelopen zeven maanden geaccumuleerd.
Deze LTH bezitten nu maar liefst 13,3 miljoen BTC, oftewel zo’n 70% van de totale voorraad. Aangezien maar 186.000 BTC werd gecreëerd in dezelfde periode, betekent dat deze LTH groep maar liefst 12,7 keer zo veel aan BTC heeft verzameld dan werd aangemaakt.
Glassnode meldt ook dat het Bitcoin netwerk in oktober eindelijk weer een boost in netwerkactiviteit ziet. Het aantal actieve adressen is deze maand al met 19% gestegen naar 291.000. Dat is het hoogst sinds de bull-run eind vorig jaar van start ging en een teken van een bullish momentum:
“Meer actieve marktdeelnemers zijn historisch gecorreleerd met een groeiende interesse in het actief tijdens bull-markten in een vroeg stadium.”
Aldus Glassnode. Ook de gemiddelde waarde van transacties is gestegen. Sinds medio september is de gemiddelde transactie gestegen naar meer dan 1,3 BTC. De laatste keer dat dit boven 1,6 BTC uitkwam, was tijdens de liquiditeitscrash in maart 2020 door de coronapandemie. Grotere transacties staan niet synoniem aan een koersstijging, maar duiden wel op een grotere en wellicht zelfs een institutionele kapitaalstroom.
Ook de derivatenmarkt ziet er bullish uit, meldt Glassnode. Dat is te zien aan een groeiende open interest, hogere prijzen in de futures markt ten opzichte van de spotmarkt en stijgende perpetual swap funding rates. In mei ging dat vooraf aan een aanzienlijke long squeeze.