Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Tether, het bedrijf achter de gelijknamige USDT stablecoin, is in het verleden vaker beschuldigd van het manipuleren van de prijs van bitcoin (BTC). Een nieuw onderzoek meldt echter dat hier helemaal geen bewijs voor is.
Het onderzoek, genaamd ‘Stablecoins don’t inflate crypto markets’ is opgesteld voor het Center for Economic and Policy Research (CEPR) door Academici Richard K Lyons en Ganesh Viswanath-Natrajn van de Universiteit van Californië – Berkeley.
De twee heren bekeken de uitgifte van tether (USDT) en andere stablecoins gedurende de afgelopen drie jaar, waaronder de enorme prijsstijging van bitcoin eind 2017. Het onderzoek meldt dat het geen correlatie heeft kunnen vinden tussen prijsstijgingen van cryptocurrencies en de uitgifte van stablecoins:
“Onze conclusie: we konden geen systematisch bewijs vinden dat de uitgifte van stablecoins de prijzen van cryptocurrencies stimuleert.”
De conclusie staat lijnrecht tegenover de bevindingen van een eerder onderzoek. Eind vorig jaar beweerde twee onderzoekers dat een enkele whale op cryptocurrency-exchange Bitfinex (net als Tether onderdeel van iFinex) verantwoordelijk was voor de all-time high (ATH) van bitcoin eind 2017. Deze twee onderzoekers namen transacties tussen bitcoin en tether onder de loep. Bitfinex ontkende destijds de beschuldigingen en zei dat het onderzoek op onvoldoende gegevens is gebaseerd.
De onderzoekers van Berkeley spreken deze bevindingen dus ook tegen en zeggen dat stablecoins gewoon gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. Als de koers van bitcoin stijgt na de uitgifte van nieuwe USDT tokens, dan betekent dit waarschijnlijk dat nieuwe investeerders hun fiatvaluta omzetten in tether om de cryptocurrency-markt te betreden en/of ze investeren in USDT omdat het stabieler is tijdens een marktcrisis.
“Het gebruik van stablecoins is de afgelopen twee jaar dramatisch gestegen, met schattingen dat de totale handel tussen bitcoin en tether, de grootste stablecoin, het volume tussen Bitcoin en USD in 2019 overschreed. Dat het gebruik van stablecoin zo snel groeit, komt overeen met hun ‘bestaansreden’ – om het probleem van de waardeopslag op te lossen door hun waarde vast te leggen aan de Amerikaanse dollar.
Met behulp van onze nauwkeurigere meting van de Tether-stroom naar de secundaire markt, vinden we geen significant effect op de prijzen van grote cryptocurrencies die geen stablecoins zijn. Dit resultaat geldt ook voor de periode van eind 2017 toen de bitcoin-prijs enorm steeg, en geldt ook voor andere grote stablecoins.”
Tether is vaak onder vuur komen te liggen. Het bedrijf zit momenteel in meerdere rechtszaken verwikkeld, waaronder een strafzaak met de NYAG omtrent prijsmanipulatie. Tevens kreeg het bedrijf een bak van kritiek over zich heen toen bleek dat de stablecoin niet volledig 1:1 gekoppeld is aan de dollar.